Gospod, tisto črno kitaro še imate? Foto: RTV SLO/J. S.
Gospod, tisto črno kitaro še imate? Foto: RTV SLO/J. S.
Špirit bend
Špirit bend po letih spominja na Rolling Stonese. Foto: RTV SLO/J. S.
Občinstvo je nestrpno pričakovalo in tudi nagradilo Kreslinov nastop. Foto: RTV SLO/J. S.
Vlado Kreslin
Vlado Kreslin je bil na oder pospremljen s skandiranjem. Foto: RTV SLO/J. S.
Tudi prekmurska poslanca sta z veseljem pozirala z rojakom. Foto: RTV SLO/J. S.

Izjema ni bila niti letošnja prireditev, na kateri se je zbralo dobrih 1.000, večinoma prekmurskih študentov.

Prekmurska žurka, ki je v prvi vrsti namenjena študentom, je bila prvič organizirana leta 1949, od takrat pa je bila prirejena že vsaj 50-krat. Tudi letošnja, ki se je odvijala v dvorani Tabor, je bila dobro obiskana, najbrž tudi zaradi zvenečih glasbenih gostov, izmed katerih je letos izstopal Vlado Kreslin. A pojdimo lepo po vrsti.

Prireditev, ki združuje prekmurske študente in študente v Ljubljani, se je začela s tradicionalno večerjo - bujto repo. To je prekmurska oz. slovenska narodna jed, katere osnovne sestavine so svinjsko meso, kisla repa in kaša in ki se pripravlja predvsem v zimskem času, okoli kolin. Osrednji del prireditve pa se je začel okoli 22. ure, ko so na oder stopili prvi glasbeni gostje, to so bili GMS Band, dijaki Gimnazije Murska Sobota. Ti so v svojem nastopu odigrali vrsto priredb znanih izvajalcev, med katerimi je najbolj zažgala tista iz muzikala Hair, Let the sunshine in. Za njimi so nastopili še Kaštiga, nakar pa so oder zasedli prekmurski Rolling Stonesi, skupina Špirit band. Primerjava z slovitim rockovskim bendom je mogoča le po starosti članov skupine, saj so vsi že izkušeni mački, stari okoli 50 let. V svojem nastopu so odigrali veliko "ta starih" komadov, od priredb Deep Purple, Rolling Stones idr. Zbrano občinstvo so več kot dobro pripravili na nastop osrednje zvezde večera, prekmurskega rojaka Vlada Kreslina.

Vlado kot vedno z nepozabnim nastopom
Ta je s svojo spremljevalno skupino na oder stopil razmeroma pozno, nekaj po eni uri zjutraj. Videti je bilo, da je občinstvo že nestrpno pričakovalo njegov nastop, saj je se je kar nekaj minut slišalo skandiranje v slogu: "Vlado, Vlado!" V njegovem repertoarju so se znašle vse njegove največje uspešnice, od Preko Mure, preko Drave, do Daj mi Micka pejneze nazaj. Moram povedati, da je zares dobro uigran bend dobro opravil svoje delo, saj je občinstvo dokaj uživalo v njegovem nastopu. Tudi sam jih je še z različnimi gestami vzpodbujal k prepevanju njegovih pesmi, tako da je bilo vzdušje res ta pravo. Kot se za prekmursko žurko spodobi, seveda. Po zadnjem komadu študentsko občinstvo še ni imelo dovolj in ga je z bučnim aplavzom poklicalo nazaj na oder. Nagradil jih je seveda s tipičnim prekmurskim komadom: Daj mi Micka pejneze nazaj, ki je še dolgo časa po koncu koncerta odmeval v dvorani.

Če ne za študente, pa za upokojence
Med drugim nam je uspelo osrednjemu zvezdniku zastaviti nekaj vprašanj. Pred koncertom je Vlado Kreslin za MMC povedal, da mu je po teh dolgih letih še vedno izziv igrati pred študentskim občinstvom. Predvsem je poudaril, da zelo rad nastopa v živo, preprosto uživa v izvajanju lastnih skladb s svojim spremljevalnim bendom; ne nazadnje je nepopisno lepo opazovati (študentsko) občinstvo, da uživa v teh skladbah. Na vprašanje, ali se je že morda naveličal nastopanja pred študentskim občinstvom, je dejal, da sploh ne. Meni namreč, da so študentje zelo hvaležno in žurersko občinstvo, kar mu je zelo všeč. Prav zato mu je v veselje, da jih zabava. O bojazni, da bi se študentje naveličali njega, pa je dejal, da je povsem odveč. "Če bi se me naveličali, me ne bi več klicali na nastope," je dejal Beltinčan. Končal je s šalo, da če se bo kdaj zgodilo, da se ga bodo naveličali, bo pa pač igral le za upokojence.

Bujta repa imela tudi politični pomen
Poleg tega smo v zaodrju opazili dva prekmurska poslanca v državnem zboru, ki sta se prav tako udeležila tradicionalne Bujte repe, in sicer Jožefa Horvata ter Mitjo Slavinca. Po videnem sodeč, se tudi politiki znajo sprostiti v dobri družbi. Pohvalno, ni kaj!

Jernej Sobočan