Mina je ohranila svojo karizmo. Foto: RTV SLO/J. S.
Mina je ohranila svojo karizmo. Foto: RTV SLO/J. S.
Luči in megla so ustvarjale mistično-intimno vzdušje na odru. Foto: RTV SLO/J. S.
Mina Špiler
Mina Špiler bi lahko bila kandidatka za naslov femme fatale. Foto: RTV SLO/J. S.
Tudi preostali člani so svoje delo opravili, kot se spodobi. Foto: RTV SLO/J. S.

Melodrom je nastal kot projekt, nato pa so sčasoma postali prava skupina, ki je v slovenskem prostoru nekaj posebnega.

Tik pred izidom albuma so osvojili tudi prvo mesto na lestvici Crossradio singlov 2006, in sicer s skladbo Counting days. Tudi prvenec s preprostim naslovom Melodrom je bil lirično bogat, sveže drugačen in zelo intimen. Z njim si je skupina Melodrom zagotovo nabrala številno občinstvo in iz alternativnih voda priplula v mainstreamovske.

Pred kratkim pa je skupina objavila, da se pripravlja na izdajo drugega albuma. Prve primerjave, ki pridejo na misel ob poslušanju, so bila imena, kot so Björk, Fiona Apple, Depeche mode, The Cure in nekaj Krafwerkovsko-Laibachovske dediščine. Skratka, odstopanja od prvega obdobja njihovega ustvarjanja so bila opazna. Ali bi lahko rekli, da so šli naprej, je težko reči. To recikliranje glasbe osemdesetih let prejšnjega stoletja, česar so se delno poslužili tudi člani zasedbe Melodrom, je že kar zvezda stalnica v (popularni) glasbi 21. stoletja. Vendar so redki, ki jim ta reciklaža dejansko uspe.

Koncert je bil razprodan
Na samem koncertu se je zbralo res veliko ljudi. Gala Hala je bila tako polna le ob koncertu skupine Moveknowledgment, ko so dobro leto nazaj predstavljali album Ant People. Melodrom so koncert zastavili zelo dobro, začenši z bolj mirnimi skladbami, ki spomnijo, kako karizmatična je pravzaprav pevka Mina, ki jo odlikujejo neverjetna mimika telesa, čustven vokal z veliko mero občutka in iskrico intimnosti. Seveda ne gre pozabiti niti njenega zaščitnega znaka na koncertih: zvitka tobaka med prsti.

Po mirnejšem začetku sta sledili pesmi, za kateri se da napovedati, da bosta uspešnici z novega albuma, skladbi Counting days in Marching on a globe. Zaradi nenavadnega "groova" pa se v spomin vtisne tudi pesem Stereotypes. Skupina je v svojem nastopu pokazala veliko mero inovativnosti: dobra ritmičnost, ki jo velikokrat presekajo s številnimi uigranimi prehodi, inventivna uporaba elektronike in zvokov, pri čemer gre zasluga predvsem klaviaturistki je le nekaj presežkov koncerta. Tega so končali z dvema bisoma, v katerem so zaigrali še nekaj starejših skladb, kot na primer September, Extemporary ending in Keep on.

Nova plošča je odmik iz popa
Lahko mirno rečem, da Melodrom zvenijo veliko bolje v živo kot na posnetkih. Zanimivo je bilo opazovati, da je bil odziv na skladbe starejšega izvora veliko boljši. To je tudi razumljivo. Če sem že prej omenjal Moveknowledgmente, bi rad omenil, da so bili tudi Novomeščani izbranci Radia Študent, in sicer leto pred Melodromi.

Vzporednice segajo še dlje: tudi Moveknowledgment so posneli fenomenalni prvenec Sun Sun, ki je doživel velik uspeh tudi na slovenski sceni mainstream. S svojim drugim albumom pa so se, tako kot Melodrom, nekoliko odmaknili od popularne scene. Skupino Moveknowledgment je to morda stalo kroga poslušalcev, mogoče se bo podobno zgodilo z Melodromom. Vendar: pravi bend je tisti, ki ostane zvest samemu sebi! Če ti to uspe, bodo tudi oboževalci sledili.

Jernej Sobočan