Sutter (v sredini) si je z zanimanjem ogledal laboratorije novogoriške univerze. Foto: Politehnika
Sutter (v sredini) si je z zanimanjem ogledal laboratorije novogoriške univerze. Foto: Politehnika
Boeing 747
Joseph F. Sutter je prispeval velik delež k razvoju letal boeing v prejšnjem stoletju. Foto: EPA

Univerza v Novi Gorici mu je prejšnji petek za izjeme dosežke na področju svetovnega razvoja letalstva podelila častni doktorat.

V Rožni Dolini si je ogledal prostore univerze in se sešel s predsednikom Politehnike Danilom Zavrtanikom, s katerim sta se pogovarjala o možnostih sodelovanja. Popoldne pa so ga gostili še na novogoriški občini.

Sutter, ki je obisk v Sloveniji začel prejšnji četrtek, se je slovenskim staršem leta 1921 rodil v ZDA. Po končanem študiju aeronavtike se je leta 1945 zaposlil v družbi Boeing in pred pol stoletja postal glavni načrtovalec letala boeing 747, zaradi česar je po svetu znan kot "oče jumbo jeta".

Sodeloval je pri razvoju praktično vseh Boeingovih letal (B-727, B-737, B-747, B-757 in B-767) v drugi polovici prejšnjega stoletja, leta 1986 pa se je kot podpredsednik družbe Boeing tudi upokojil. Še vedno pa je aktiven kot svetovalec pri Boeing Commercial Airplane Group.

Prejel je številen nagrade in odlikovanja
Sutterjevo delo je v ZDA zelo cenjeno. Prejel je namreč več pomembnih nagrad in priznanj, med drugim ga je ameriški predsednik Reagan leta 1985 odlikoval z medaljo za tehnologijo, že leto prej pa je postal član ameriške inženirske akademije. Prispeval je tudi k varnosti vesoljskih poletov, saj je kot strokovnjak sodeloval v ameriški predsedniški komisiji, ki je v drugi polovici osemdesetih let raziskovala nesrečo vesoljskega plovila Challenger.

Sutter, ki ga je v preteklih dneh sprejel tudi predsednik SAZU-ja Boštjan Žekš, bo obisk v Sloveniji v četrtek nadaljeval v Ljubljani, kjer se bo srečal tudi z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Juretom Zupanom in ameriškim veleposlanikom v Sloveniji. Svoj obisk pri nas bo končal 29. julija, ko se bo vrnil v ZDA.