Alenka je zvezda stalnica slovenske glasbene scene. Foto: Uradna spletna stran
Alenka je zvezda stalnica slovenske glasbene scene. Foto: Uradna spletna stran
Boštjan Romih in Alenka Godec
Boštjanu Romihu je priskočila na pomoč v oddaji Zvezde pojejo. Foto: MMC RTV SLO

Med moškimi rada poslušam Massima Savića, tudi Tonyja Cetinskega.

Alenka Godec

Ema je za izvajalce zelo nehvaležen festival, prinese tudi veliko slabega.

Alenka Godec

Alenka ima v "žepu" že sedem albumov, zadnjega z naslovom So najlepše pesmi že napisane je slovenskim poslušalcem ponudila decembra. Na njem so priredbe nekaterih znanih slovenskih pesmi, kot so Kreslinova Tvoje jutro, Domiceljeva Danes bo srečen dan in Šifrerjeva Stoj Marija, ki jih bo Alenka predstavila tudi v četrtek v Unionski dvorani. Na koncert je povabila avtorje vseh pesmi, na odru pa se ji bo pridružilo več glasbenikov in spremljevalnih pevcev. Poleg priredb bo poslušalcem zapela tudi nekatere svoje največje uspešnice, nekakšen presek njenega glasbenega ustvarjanja, torej.

Vedno prijazna in klepetava pevka je MMC-ju povedala to in še veliko več. Preberite!

Katera izmed slovenskih zimzelenih popevk vam je še posebej všeč?
Ne bi se mogla odločiti, vse so mi všeč. Zanimivo je, da bolj ko poslušam ta svoj album, raje ga imam in raje imam pesmi, ki so na njem. Po navadi je tako, da vedno iščeš napake in poslušaš, kaj vse bi še lahko izboljšal, tokrat pa se mi dogaja obratno. Morda je to zato, ker je plošča res narejena tako, kot mora biti, verjetno pa je tudi izbor pesmi pravi. S tem sem se ukvarjala dolgo. Za nekatere pesmi, na primer tiste od Šifrerja, Domicelja ali Benča, sem mislila, da se v njih nikoli ne bom našla, tudi zato, ker so to moški glasovi. Čutila sem veliko odgovornost do predelav tako znanih skladb.

Kaj pa, če pogledamo v tujino? Imate v mislih predelavo kakšne svetovne uspešnice, si morda želite posneti duet s kakšnim svetovno znanim glasbenikom?
Všeč mi je, na primer, George Benson, ampak to so sanje. Raje se oziram bližje. Med hrvaškimi izvajalkami mi je najbolj všeč Nina Badrić, a nikoli nisem skušala kontaktirati z njo. Morda bo to uredila založba ... Med moškimi rada poslušam Massima Savića, tudi Tonyja Cetinskega. Sicer pa sem za zdaj zadovoljna s tem, kar dela m v Sloveniji. Sem zavedna Slovenka, a nikoli se ne ve ...

Lani ste gostovali v Kanadi. Koliko nastopate v tujini, ali le takrat, ko dobite povabilo?
Da, na povabilo slovenskih veleposlaništev sem nastopila v Ottawi, pa tudi v Parizu in Londonu. Zelo "luštno" mi je v tujini, zelo rada se odzovem povabilom. Saj res, tudi v začetku kariere sem bila na nekem festivalu na Malti, na povabilo Slovenske turistične organizacije pa tudi v Berlinu. Morda bom letos spet kam odpotovala, saj je večina mojih skladb pri ljudeh dobro sprejeta.

Seveda ne moremo mimo Eme, o kateri zadnje dni govori vsa Slovenija. Kaj menite o letošnji kakovosti skladb?
Zelo nerada komentiram druge glasbenike. Sem pa res vesela, da me ni bilo zraven in da sem Emo opazovala z varne razdalje na kavču. Nastop na Emi je namreč velik stres, v zadnjih letih je Ema dobila zelo negativen prizvok, po navadi pa jo bolje odneseta drugo- in tretjeuvrščeni kot zmagovalec. Ema je za izvajalce zelo nehvaležen festival, prinese tudi veliko slabega. Enostavno je preveč "kolobocij", jaz pa hočem v glasbi predvsem uživati in biti vesela. Z nastopom na Emi bi si razpoloženje pokvarila.

Na desni si oglejte videospot za pesem Boljša kot prej, s katero je Alenka leta 2007 sodelovala na Slovenski popevki.

Sicer pa se mi je zdela letošnja Ema na višji ravni kot lanska. Bilo je nekaj odličnih izvajalcev - bolj vokalistov kot samih pesmi, da bi pa od kakšne pesmi "dol padla", to pa ne. Morda pa sem prezahtevna.

Ali ste fante iz Quartissima poznali že prej?
Ne, prvič sem jih videla na Emi. Scensko se mi je zdel njihov nastop dober, tudi vokalistki ni kaj očitati. Tudi število glasov, dobljenih prek telefonskega glasovanja, se mi je tokrat zdelo realno. Lani nisem mogla verjeti očem, ko sem videla, da sta Langa in Rebeka Dremelj v drugem krogu glasovanja dobila devetkrat več glasov kot vsi izvajalci na hrvaški Dori skupaj. Nihče se ni spraševal o tem, sama pa sem pomislila: 'Mar smo Slovenci telefonski 'friki'?'" Tudi zato nisem privrženka telefonskega glasovanja, letošnja vloga strokovne komisije mi je bila všeč.

Anja Pavlič

Med moškimi rada poslušam Massima Savića, tudi Tonyja Cetinskega.

Alenka Godec

Ema je za izvajalce zelo nehvaležen festival, prinese tudi veliko slabega.

Alenka Godec