Vodopivec je poleg Andreja Težaka eden izmed organizatorjev četrtega Panča. Foto: MMC RTV SLO
Vodopivec je poleg Andreja Težaka eden izmed organizatorjev četrtega Panča. Foto: MMC RTV SLO
Ula Furlan in Tin Vodopivec
Stand up komika smo lahko spremljali nedavno v vlogi voditelja izbora za mis Slovenije. Skozi program je krmaril s pomočjo vsestranske Ule Furlan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jonas Žnidaršič
Prvi večer je zbrane med drugim navdušil Jonas Žnidaršič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Do srede se bo tako na dvorišču Ljubljanskega gradu zvrstilo 24 komikov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne, Srbije in Anglije, ki bodo poskrbeli, da bo smeh odmeval med zidovi gradu. To je že drugo leto, ko bo festival potekal kar štiri dni. "Trudimo se, da bi vsak večer predstavili po enega novinca. Vedno pa imamo tudi gosta, letos imamo prvič celo srbskega komika. Drugače pa si vedno želimo, da bi predstavili nekaj novega. Sinoči je bila nedvomno poslastica nastop Jonasa, letos na oder prihaja srbski gost ... Tako da vedno težimo k čemu novemu," je za MMC dejal Vodopivec.

Že tretje leto pa so na festivalu tudi angleški komiki. "Vsak tujec, ki pride na festival ima že to prednost, da je tujec. Ker je takoj malo bolj eksotičen. V komediji obstaja neko pravilo: 'Different is funnier.' Vse, kar je drugačno, je bolj smešno. Zgodilo se je že, da je prvo leto prišel na oder Anglež in je samo rekel: "Hello, Slovenija!" in so se vsi smejali. Če bi to ponovil Slovenec, bi ga vsi nenavadno gledali. Po drugi strani pa se trudimo biti vedno boljši, zato tudi počasi lovimo Angleže," se je spominjal Vodopivec.

Razlika je tudi v sami kilometrini. Angleži, ki pridejo na sam festival, imajo za seboj že dobro desetletje nastopov, medtem ko ima Slovenec, ki se najdlje ukvarja s tem, za seboj pet let, je še pojasnil Vodopivec. "Včeraj so bili Slovenci morda celo na trenutke boljši od Angležev," je priznal domači stand up komik.

Slovenec na angleških odrih
Vodopivec je okusil angleške stand up odre v juniju, tja pa se vrača v oktobru. "Oni imajo toliko svojih komikov, da ne potrebujejo tujcev. V Angliji je trenutno 15.000 komikov in potem se sprašujejo, kaj ti počneš pri njih. In te pošiljajo domov. Veliko težje se je prebiti, ker je toliko konkurence. Moraš biti originalen in imeti svoj pristop," je svoja doživetja delil Vodopivec.

Za vse, ki pa se še obotavljajo, ali obiskati Panč ali ne, pa Vodopivec sporoča: "Komiki se bodo poskusili predstaviti v najboljši luči za tako prestižen nastop in občinstvo. Panč je res en večer vseh žanrov in slogov komedije, ki vas ne bo pustil ravnodušne."