Organizatorji v vseh povorkah pričakujejo več kot 10 tisoč udeležencev. Foto: MMC RTV SLO
Organizatorji v vseh povorkah pričakujejo več kot 10 tisoč udeležencev. Foto: MMC RTV SLO
Pustna povorka
Pustovanja bodo potekala tudi po drugih slovenskih mestih. Foto: MMC RTV
Kurenti prevzeli oblast

Ptujski župan Štefan Čelan je oblast v mestu za enajst dni predal letošnjemu princu karnevala Janezu Golcu.

Čelan je na povorki dejal, da pust jemlje zelo resno, poudaril pa je tudi, da skušajo na Ptuju s karnevalskim dogajanjem nekako preganjati vse tisto, kar je slabo, ter prinašati srečo in zadovoljstvo. Čelan verjame, da bi bila, če bi Slovenija tako delovala vseh 365 dni v letu, dežela mnogo prijaznejša, kot je danes.

Jelušičeva na kurentovanju
Kot vsako leto so tudi tokratno dogajanje na Ptuju najbolj zaznamovali kurenti. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je prepričana, da so kurenti del slovenske kulturne dediščine, verjetno najpomembnejši, in da so vez s slovensko zgodovino: "In če smo dolžni kaj ščititi in varovati, potem je prav to ta naša slovenska identiteta, ki bistveno presega politike, ideologije, čase, sovraštva, zato ker je to tisti naš najbolj pozitiven del, ki nas veže z naravo, rastlinjem in okoljem, v katerem živimo."

Na Ptuju se je danes predstavilo okoli 1.500 tipičnih pustnih mask in likov v 33 skupinah iz različnih krajev Slovenije, poleg tega pa še okoli 500 kurentov. "Odziv je enkraten," je bil navdušen vodja Kurentovanja 2011 Branko Brumen, ki je povedal, da so uspeli na Ptuj privabiti skorajda vse, ki v tradicionalni pustni dediščini na Slovenskem nekaj predstavljajo. Po več letih so na Ptuj prišli tudi laufarji iz Cerknega, ki sicer neradi zapustijo svoje avtohtono okolje, se je pohvalil Brumen.

Vrhunec kurentovanja - mednarodna pustna povorka
Letošnje tradicionalno kurentovanje bo znova kurentovanje presežkov. Skupno se bo do pepelnične srede zvrstilo 109 javnih prireditev na čelu s petimi karnevalskimi povorkami: od vrtcev, osnovnih šol, pihalnih godb do vrhunca s tradicionalnim srečanjem slovenskih pustnih likov in mask ter mednarodnega EtnoFesta z udeleženci iz 10. držav, kar bo še utrdilo Ptuj kot slovensko pustno metropolo in evropsko karnevalsko mesto.

Če boste v teh dneh obiskali Ptuj, vas vabimo, da svoje fotografije naložite na Moj splet!

Vrhunec bodo prireditve na Ptuju dosegle naslednjo nedeljo, 6. marca. Takrat bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodno pustno povorko EtnoFest, v kateri bo sodelovalo okoli 3.000 udeležencev iz desetih držav. Ta dan na Ptuju pričakujejo tudi največ obiskovalcev, v primeru lepega vremena vsaj 50.000, kar pomeni podvojeno število prebivalcev Ptuja.

Ptujčani bodo kuhali obaro
Letošnjemu dogajanju na Ptuju je dodana tudi dobrodelna nota, je povedal Brumen. Pripravljajo dva dobrodelna dogodka, in sicer tradicionalni pustni ples na "mastni petek", to je 4. marca, ko bo na Ptuju potekal dobrodelni ples, dan zatem pa pripravljajo tudi Obarjado 2011, na kateri bodo znani Ptujčani, politiki in gospodarstveniki kuhali obaro, izkupiček prireditve pa bo namenjen dobrodelnosti.

Kurenti prevzeli oblast