Rakete iz papirja in razgradljivih materialov naj bi bile do okolja prijaznejše. Foto: BoBo
Rakete iz papirja in razgradljivih materialov naj bi bile do okolja prijaznejše. Foto: BoBo

Rakete iz papirja in razgradljivih materialov, ki bodo ob prehodu v novo leto poletele v nebo nad Ljubljano, bodo tudi letos v barvi največjega mesta, torej zeleni, in silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra, so sporočili iz Turizma Ljubljana. Strošek ognjemeta na MOL-u ocenjujejo na 4000 evrov.

Ob morebitni megli, povečani oblačnosti ali močnem vetru bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami, so še dodali.

Ljubljana bo kljub prepovedi silvestrovanj na prostem ostala praznično okrašena do 16. januarja, so povedali v ljubljanskem turizmu in spomnili, da so obiskovalcem poleg praznično okrašenih ulic, trgov in desetih smrek na voljo za ogled tudi jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti na Gallusovem nabrežju. Strošek porabe električne energije za ves čas praznične osvetlitve Ljubljane znaša približno 2000 evrov, so še dodali na Turizmu Ljubljana.

Z današnjim dnem se na vsakodnevno pot po Ljubljani odpravlja tudi zadnji decembrski dobri mož, dedek Mraz, ki pa se bo letos v Ljubljano pripeljal na prav posebnem prevoznem sredstvu, rikšji kočiji. "Z enim od svojih palčkov sta se namreč odločila, da bo šviganje po ljubljanskih ulicah na tak način varnejše in zanimivejše," so pojasnili odgovorni za turizem in dodali, da bodo najmlajši dedka Mraza lahko srečali vsak dan tega tedna med 17. in 18. uro v ljubljanskem mestnem jedru. "S palčkom bosta krožila po Križevniški ulici, Čevljarskem mostu, Bregu ter Starem, Mestnem, Prešernovem in Kongresnem trgu. Mimoidočim bosta izrekala praznična voščila in delila bombone," so še zapisali.

Druge mestne občine so se ognjemetom odrekle že v preteklosti

V drugih mestnih občinah sicer že nekaj zadnjih let ne prirejajo več ognjemetov – tako zaradi opozoril okoljevarstvenikov na čelu z agencijo za okolje, da tovrstna kratkotrajna zabava močno poslabša kakovost zraka v mestih, kot tudi društev za zaščito živali, ki so opozarjala na travme, ki jih pokanje – četudi kratkotrajno – povzroča pri živalih. Določeno vlogo pri tem je sicer igrala tudi cena ognjemeta, za katero vemo, da ni nizka.

Ker vladni odlok prepoveduje silvestrovanja na prostem, so se v nekaterih občinah odločili za različne alternative množičnim zbiranjem: v Velenju na primer pripravljajo Silvestrske podoknice – na različnih lokacijah po mestu bodo glasbeniki in plesalci pripravili krajše točke, ki si jih bodo prebivalci lahko ogledali skozi okna ali z balkonov.

V Novem mestu bodo na Glavnem trgu v gostujočem studiu tamkajšnje radijske postaje gostili domače glasbenike in pripravljali nagradne igre.

V Ljubljani ne bo silvestrovanja, bo pa ognjemet
Vse manjša uporaba pirotehnike