Božično zgodbo v podzemnem svetu si boste lahko ogledali med 25. in 30. decembrom. Foto: BoBo/Borut Živulović
Božično zgodbo v podzemnem svetu si boste lahko ogledali med 25. in 30. decembrom. Foto: BoBo/Borut Živulović

Božično pravljico bo letos ustvarilo okoli 100 nastopajočih v 16 svetopisemskih prizorih. Tudi letos jo bo zaznamovala bogata kostumografija, videoprojekcija in dogajanje vzdolž petih kilometrov dolge turistične jamske poti.

Maja Keuc. Foto: BoBo/Borut Živulović
Maja Keuc. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ave Mario poje Urška Kastelic, Alelujo Maja Keuc, Sveto noč Severa Gjurin, ki je za TV Slovenija povedala: "Dva privilegija čutim ves čas. Eno je, da lahko ljudem pojem tako globoko pod zemljo sredi Postojnske jame, drugo pa je, da je 150-letnica Svete noči."

"Vodilo pri pripravi letošnjih živih jaslic v Postojnski jami so varnostni ukrepi, ki jih moramo dosledno in brez vsake najmanjše napake tudi speljati," je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Žive jaslice v Postojnski jami so ena redkih prireditev v letošnjem božičnem času. Zato po Batageljevih besedah obiskovalcem omogočajo, da lahko pozabijo na trenutno pandemično stanje. Obiskovalci živih jaslic v Postojnski jami so predvsem družine in tudi letos bo tako. Batagelj svetuje, naj si rezervirajo in kupijo vstopnice prek spleta.

Leta 2019 je bilo med obiskovalci 40 odstotkov tujcev, ki pa jih letos vsaj v takem številu v Postojnsko jamo ne bo.

Na lansko 30. obletnico je spektakel zaradi epidemije odpadel, to se je zgodilo drugič v tem obdobju, je poročala novinarka TV Slovenija Erika Pečnik Ladika. Pri Postojnski jami so si zadali nov cilj – uvrstitev na seznam Unesca. "Najprej mora biti to zgodba, ki ima zgodovinsko osnovo, jaslice tvorijo lokalni igralci, razen tistih, ki nastopajo, in če se to prenaša kot tradicija iz roda v rod, in je to nekaj, kar je okolje posvojilo, so to zelo veliki atributi, da enkrat prideš na Unescov seznam," je pojasnil Batagelj.

V Postojnski jami na ogled žive jaslice