Foto: IMDb
Foto: IMDb

Film o superjunakih je na domačem trgu ustvaril skoraj 400 milijonov dolarjev (364 milijonov evrov) dobička, po svetovnih kinematografih pa se nezadržno bliža milijardnemu zaslužku (trenutno ta znaša 750 milijonov evrov). Po samo desetih dneh v kinematografih je že presegel oba predhodna filma o superjunaku Deadpoolu (Ryan Reynolds), tokrat v družbi še enega kultnega stripovskega lika, Wolwerina (Hugh Jackman).

Film je sicer še vedno le na tretjem mestu na svetovni lestvici vseh časov za filme z oznako R (film, ki ni primeren za mlajše od sedemnajstih let). Na drugem mestu je Oppenheimer, na vrhu pa Joker, ki je kot prvi film z oznako R prečkal magično milijardno mejo. 337 milijonov evrov, ki jih je leta 2004 zaslužil Kristusov pasijon, je sicer treba prilagoditi inflaciji. Tako je namreč Gibsonov kontroverzni film še vedno krepko pred tretjim delom Marvelove uspešnice.

Filmi o superjunakih z oznako R so do pred kratkim veljali za popolne nezaželene. Denimo film Spawn iz leta 1997, ki je temeljil na seriji mračnih stripovskih grozljivk, je scenarij tako močno preuredil, da se je njegova oznaka z R omilila na PG-13 (film, ki ni primeren za mlajše od trinajstih let, otroci mlajši od sedemnajstih let pa si film morajo ogledati skupaj z odraslo osebo). "Ključ do uspeha filma je, da ohrani oceno PG-13, a ohrani tudi temo," je takratni predsednik studia New Line Cinema Michael DeLuca povedal za LA Times, medtem ko je bil Spawn še v produkciji.

Pionir med superjunaškimi filmi

Zgražanje studiev nad stripovskimi filmi za odrasle je leta Deadpoola držalo v produkcijskem limbu. Morda ne bi nikoli ugledal luči sveta, če Ryan Reynolds ne bi poskrbel za to, da so prizori iz filma pricurljali v javnost. Takrat je Fox nejevoljno odobril dokončanje produkcije, filmu pa proračun zmanjšal za približno 50 milijonov evrov. Nihče si ni mislil, da obstaja tako velik trg za stripovske filme, namenjene odraslim, saj je prvi Deadpool v blagajno prinesel neverjetnih 712 milijonov evrov. Uspeh je sprožil filmsko revolucijo, ki so ji gledalci hvaležni še danes. Deadpoolu so sledili številni stripovski filmi z oznako R, najuspešnejši pa je postal Joker, ki je po vsem svetu zaslužil več kot milijardo ameriških dolarjev.