Prva dama je na dogodku ob predstavitvi dekoracije tudi brala otrokom. Foto: Reuters
Prva dama je na dogodku ob predstavitvi dekoracije tudi brala otrokom. Foto: Reuters

Jill Biden je skušala v pandemičnem letu Belo hišo okrasiti s "stvarmi, ki združujejo in zdravijo", je za CNN pojasnila direktorica komunikacij vzhodnega krila Bele hiše Elizabeth Alexander.

Del vsakoletne praznične dekoracije je 160-kilogramska replika Bele hiše iz medenjakov, ki je v letošnjem duhu obdana z bolnišnico, gasilsko in policijsko postajo, tovarno, trgovino, pošto ter šolo. Sekretar Bele hiše za socialne zadeve Carlos Elizondo je povedal, da želijo na ta način počastiti delavce v prvih vrstah, ki so skrbeli za delovanje države med pandemijo covida-19.

Miniaturna Bela hiša, obdana z bolnišnico, pošto, trgovino ... Foto: Reuters
Miniaturna Bela hiša, obdana z bolnišnico, pošto, trgovino ... Foto: Reuters

Bela hiša je za praznike sicer okrašena z 41 božičnimi drevesci, 78.750 lučkami, 1800 metri trakov, 300 svečami in več kot 10.000 okraski. Kljub temu piše, da je "bolj umirjena" kot prejšnja leta, ko sta v Beli hiši kraljevala Donald in Melania Trump.

Trumpova sta našla svoje mesto tudi v letošnji dekoraciji. V veliki jedilnici sta dve smrečici okrašeni izključno s fotografijami družin prejšnjih administracij – Obamove, Kennedyjeve, Clintonove, Johnsonove in Reaganove. Donald in Melania sta dobila prostor le na eni majhni fotografiji, obešeni na zadnjo stran smreke.

Jill Biden je sicer na drevesca obesila številne zasebne fotografije svoje družine, ki jih javnost še ni videla. Nad kamin pa je obesila šest nogavic za svojih šest vnukov.

Okraševalo sto prostovoljcev iz Washingtona

Gostje si zaradi covida tudi letos okrasitve ne bodo mogli ogledati v živo. Pandemija je vplivala tudi na sam potek okraševanja. Tradicionalno je Belo hišo okraševalo okoli sto prostovoljcev, ki jih običajno izberejo z vseh ZDA, tokrat pa so sodelovali le Washingtončani.

Številni med njimi so zavihali rokave že ob zahvalnem dnevu v četrtek, da so uresničili ideje 70-letne prve dame, ki jih je zbirala vse od poletja.