V butikih Carnaby Streeta je poleg 'navadnih smrtnikov' pogosto mogoče uzreti kak znan zvezdniški obraz. Foto: EPA
V butikih Carnaby Streeta je poleg 'navadnih smrtnikov' pogosto mogoče uzreti kak znan zvezdniški obraz. Foto: EPA
Razglednica iz 60. let, ki se je znašla na razstavi o zgodovini Carnaby Streeta. Foto: Reuters
Na ogled so tudi modni kosi iz 'divjih šestdesetih'. Foto: Reuters

Ulica, kjer je bila nekoč karantena za žrtve kuge, ima dolgo in razgibano zgodovino, na zemljevid pa so jo postavila 60. leta, ko se je začel vpliv tega londonskega mestnega območja na modo, glasbo in mladinsko kulturo.

Ulica, ki je obdržala svoj čar
Carnaby Street je že 50 let ena najprepoznavnejših londonskih nakupovalnih destinacij, kjer z ramo ob rami sobivajo mali oblikovalski butiki in trgovine velikih oblačilnih verig.

Kot je povedal fotograf Philip Townsend, ki je v svoji karieri fotografiral tudi Rolling Stonese in manekenko Twiggy: "Če bi bila to le še ena nakupovalna ulica, ne bi bila tako zanimiva. A tam še vedno delujejo mala podjetja, kakor je bilo v 60. letih ... Mislim, da je ulica zato obdržala svoj čar."

Townsendova dela so na ogled na razstavi Carnaby Street: 1960-2010 v sicer prazni trgovini na številki 38. Razstava je del niza dogodkov, s katerimi bodo praznovali modno in glasbeno zgodovino 12 ulic, ki sestavljajo območje Carnaby.

Razstava vključuje različne predmete, kot so risbe, naslovnice revij in plošče, ki prikazujejo, kdo so bili ključni ljudje v zgodovini ulice in kateri dogodki so pripomogli pri njeni preobrazbi iz polja z neuporabnim mlinom pred 500 leti v trendovnsko nakupovalno meko.

Moda za mlade moške
Ulico je kot dom kričeče moške mode, namenjene premožnim najstnikom, utrdil prihod podjetnika Johna Stephena, karizmatičnega Škota, ki naj bi tja pripeljal hipijevske hlače in srajce z rožastimi vzorci.

"Carnaby Street je postala novi prostor mode 60. let," je povedala kustosinja razstave, modna zgodovinarka Amy de la Hay. "Usmerjena je bila k najstniškim moškim, kar se ni zgodilo še nikoli prej. A ker so bili kosi tako domiselni in nenavadni in jih drugje ni bilo mogoče dobiti, so jih tja prihajali kupovat tudi popzvezdniki, tako da se je ustvarila neverjetno vznemirljiva atmosfera iz te mešanice ljudi," še dodaja.

Modne žrtve - zvezdniki in mimoidoči
Townsend, na čigar najljubši fotografiji ulice sta dva pražnje oblečena moška v polcilindrih, pravi, da je Carnaby Streetu dala poseben čar prav mešanica modno ozaveščenih nakupovalcev, zvezdnikov in običajnih ljudi, ki so pač morali hoditi tam mimo, da bi prišli na cilj. "Beatli, Rolling Stonesi in vse druge skupine so hodili po ulicah brez varnostnikov," je dodal.

Leta 1973 je ulica, po kateri se je na dan peljalo 4.000 avtomobilov, postala območje, rezervirano samo za pešce. Leži le nekaj minut od Oxford Streta in Piccadilly Circusa, tako da poleg Londončanov pritegne tudi številne turiste, ki si želijo najti kak izviren modni kos ali si le napasti oči.

Vsekakor pa je razpoloženje na tlakovanih ulicah Carnabyja veliko prijetnejše od tistega na megalomanskem Oxford Streetu.