Z razstavo bodo želeli ujeti razvoj poklica manekenke od 50. let dvajsetega stoletja in do danes. Foto:
Z razstavo bodo želeli ujeti razvoj poklica manekenke od 50. let dvajsetega stoletja in do danes. Foto:
Marc Jacobs
Prijateljstvo Kate Moss in Marca Jacobsa sega že daleč nazaj, saj je ona leta 1992 nastopila v njegovi oglaševalski kampanji, s katero je ona postala ena izmed najslavnejših manekenk, on pa eden izmed najprepoznavnejših modnih oblikovalcev. Foto: EPA
Metropolitanski muzej
Razstavo bodo odprli 6. maja, odprta pa bo do 9. avgusta.

Razstavo so omogočili predvsem ljudje, ki so povezani z modno industrijo, največ zaslug pa lahko pripišemo Marcu Jacobsu. Zaman ni bila niti podpora "hudičevke v Pradi" Anne Wintour, ki je urednica verjetno najbolj znane modne revije na svetu Vogue.

Modni oblikovalec Marc Jacobs je na tiskovni konferenci razkril temo letošnje osrednje razstave, za katero v muzeju ne dvomijo, da ne bi bila zanimiva za obiskovalce. Z razstavo želijo počastiti delo manekenk. Harold Koda, ki bo poskrbel za razstavo, pa je razkril, da bodo manekenke predstavljene v obdobjih, ki so jih najbolj zaznamovale.

Tako bo mogoče videti njihovo delo skozi različna desetletja, začeli bodo s 50. leti in nadaljevali tako, da bodo v vsakem obdobju izpostavili najbolj poznane lepotice. V 60. letih seveda ne bodo pozabili na Twiggy, pozneje na Janice Dickinson, največ pozornosti pa bodo namenili obdobju, v katerem najboljše manekenke niso potrebovale niti priimkov in so vsi vedeli, o kom je govora.

Pohod supermodelov
Gianni Versace je leta 1991 na modni reviji predstavil manekenke, ki so si zaslužile naziv supermodel. Cena, za katero so bile pripravljene nastopiti na reviji, je bila vratolomna. Versace je predstavil svojo kolekcijo v Milanu, na modni stezi pa so najbolj zablestele Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell in Christy Turlington. Čeprav je tudi modna kolekcija navdušila modne kritike, pa so v spominu vseeno ostale štiri manekenke, ki so se skupaj sprehodile po modni brvi.

Med supermodele danes še prištevajo Kate Moss, Heleno Christensen, Evo Herzigovo, Claudio Schiffer in Tyro Banks. Po mnenju mnogih si danes ta naziv zasluži le še Gisele.

Ne le, da so bile to lepotice, zaslužile so tudi ogromne količine denarja, o katerih lahko večina današnjih manekenk samo sanja. Linda Evangelista je nekoč celo dejala, da za manj kot 10.000 dolarjev na dan sploh ne vstane iz postelje.

Prostor, kjer bo potekala razstava, bo oblikoval oskarjevec John Myhre, ki je sodeloval pri filmih, kot so Chicago, Sanjska dekleta in Gejša.