Preča je običajno na sredini, lahko pa tudi nekoliko ob strani. Foto: EPA
Preča je običajno na sredini, lahko pa tudi nekoliko ob strani. Foto: EPA
Jessica Alba
Jessica Alba pričakuje drugega otroka. Foto: EPA

Jennifer Aniston, Kate Bosworth in Jessica Alba so le tri izmed najbolj znanih zvezdnic, ki so na rdeči preprogi pred kratkim presenetile z novimi, krajšimi lasmi. Ne gre za pravi paž, saj so lasje nekoliko daljši, nekje do ramen, zato so stilisti to pričesko, ki osvaja Hollywood, poimenovali dolgi paž (v angleškem jeziku "lob").

Modne smernice pričesk se pogosto oblikujejo na modnih revijah in tudi pri dolgem pažu je bilo tako. Na londonskem tednu mode se je namreč s takšno pričesko pojavilo več manekenk modnih podjetij Margaret Howell, Mark Fast in Burberry - in zadnji modni krik je nato zajel tudi svet igralk in pevk.

Ne kratki in ne dolgi
"Dolgi paž je odlična izbira, če ne želite svojih las preveč skrajšati, toliko, da bi se postrigli do tradicionalnega paža. Pričeska, pri kateri so vsi lasje enake dolžine, brez stopničastega striženja, že dolgo predstavlja eleganco in prefinjenost in na rdeči preprogi deluje izjemno. Poleg tega barva na takšni pričeski odlično odseva, kar lase naredi še bolj sijoče," je dejal priznani frizer Neil Moodie.

Vse, ki ste se kdaj odločile za paževsko pričesko, se boste verjetno strinjale, da zahteva precej časa in truda, sploh ko lasje za nekaj centimetrov zrastejo. Pri dolgem pažu teh težav ni, saj dolžina las ni natančno določena, hkrati pa je zato tudi oblika obstojnejša. Frizerji trdijo tudi, da dolgi paž pristaja tako rekoč vsem oblikam obraza, saj bodo takšni lasje okrogel obraz na videz podaljšali, pri ozkem in dolgem obrazu pa frizerji svetujejo, da konice obrnete rahlo navznoter.

Izhod v sili so speti lasje
In še ena dobra stvar - kadar koli vam za urejanje pričeske zmanjka časa, lahko dolgi paž preprosto spnete v čop in se samozavestno podate na ulico. Morda se vseh teh prednosti zaveda tudi ameriška ljubljenka Jennifer Aniston, ki je pred kratkim presenetila z močno postriženimi lasmi oziroma dolgim pažem. "Končno!" so dejali številni modni strokovnjaki, ki so se strinjali, da ima Jen še vedno izredno lepe lase, z vedno enako dolžino pa je počasi že spominjala na rahlo pozabljeno "razočarano gospodinjo".

Poleg Jennifer trenutno dolgi paž nosijo tudi Kate Bosworth, Jessica Alba, Sofia Coppola, Kirsten Dunst in Tyra Banks, v preteklosti pa se je za takšen ali podoben tip pričeske odločilo še nekaj znanih obrazov. Preverite, kateri.