Španska igralka Rossy de Palma je uprizorila šov na modni reviji. Foto: EPA
Španska igralka Rossy de Palma je uprizorila šov na modni reviji. Foto: EPA
Jean Paul Gaultier se je od navadnih modnih revij poslovil v velikem slogu. Tudi nasmešek na obrazu je ostal enak. Foto: Reuters

"Konec nekega obdobja," je na začetku meseca sporočil svetu Francoz in dodal, da se bo od zdaj naprej posvetil le še izdelavi oblačil visoke mode - gre za večinoma ročno izdelane luksuzne kreacije, ki jih zaznamujejo tudi astronomske cene - in poslu z dišavami.

Poslovilno kolekcijo so želeli videti vsi modni navdušenci, gneča je bila že pred samim prizoriščem, kjer so navadni smrtniki hiteli fotografirati zvezdnike, ki so se udeležili modne revije. Med slavnimi obrazi iz sveta mode, ki so jim postregli s šampanjcem in pokovko, je bilo mogoče opaziti priljubljene modne oblikovalce Alberja Elbaza, Ricka Owensa, Jeremyja Scotta, Alexandra Wanga in Garetha Pugha, pa nekdanji manekenki Farido Khelfo in Grace Coddington ter druge manekenke, ki so se po dolgem času sprehodile tudi po modni brvi. Med občinstvom je bilo moč opaziti tudi igralki Catherine Deneuve in Amando Lear, pevca Boya Georgea ...

Modna revija je bila, tako kot smo pri Gaultierju že navajeni, pravi spektakel, po Madonni, Diti Von Teese in Conchiti Wurst pa je glavna vloga tokrat pripadla Almodovarjevi muzi, 50-letni španski igralki Rossy de Palma, ki je izvedla manjši striptiz in pristala v Gaultierjevem zaščitnem znaku, stezniku.

Usnje, krzno, obleke z grafiti, perje, živalski vzorci, stezniki, jakne, jopiči ... Vse to in še več je vključevala kolekcija "porednega dečka" francoske mode, ki je raznolika in živobarvna.

Občinstvo je oblikovalca pozdravilo z ovacijami in navdušenjem - JPG si namreč, če ne že zaradi vseh oblačil, zasluži aplavz zaradi svoje predanosti in drznosti ter smisla za teatralnost in šov. Nekateri med občinstvom so revijo pospremili s solzami v očeh, ampak modni oblikovalec ne zapušča modnega sveta, v Pariz se vrača že januarja, ko bo predstavil svojo kolekcijo visoke mode.

Smernice za pomlad/poletje naslednje leto, še zadnjo, ki je bila dostopna tudi "navadnim smrtnikom", si lahko pogledate spodaj.