Kljub dvema otrokoma je Claudia Schiffer še vedno seksi. Foto: Vogue
Kljub dvema otrokoma je Claudia Schiffer še vedno seksi. Foto: Vogue
Gisele, LeBron James
Sporna naslovnica, ki naj bi vzpodbujala rasne stereotipe. Foto: Vogue
Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford
Revija Vogue je 75. obletnico proslavila s posebno izdajo, ki si jo krasile takrat najbolj uspešne manekenke: Linda Evangelista, Christy Turlington in Cindy Crawford. Foto: Vogue

Potem ko se je prejšnji mesec dvigoval prah zaradi naslovnice Vogua, na kateri sta bila manekenka Gisele in košarkar LeBron James, saj naj bi bila ta rasistična in vzpodbuja stereotip o nasilnem črnem moškem, so ta mesec poskrbeli za nov "škandal".

Fotografijo z golo bivšo manekenko je za nemško izdajo revije Vogue posnel Mario Testino, ki je sodeloval že z vsemi najbolj uglednimi revijami, pogosto pa fotografira tudi britansko kraljevo družino.

Fotografija je še toliko bolj presenetljiva, saj se je Claudia pred leti poslovila od modnega sveta, vrne se le za zelo posebne priložnosti. Letos je podpisala tudi pogodbo z modno hišo Chanel in posnela drzne fotografije za revijo GQ z mladim igralcem Josephom Gordonom-Levittom. Vseeno pa Nemka še vedno pravi, da je na prvem mestu družina, saj ničesar ne obožuje bolj kot hčerko in sina.

Ko krasiš naslovnico Vogua, si uspel
Vse najuspešnejše manekenke na svetu so vsaj enkrat krasile naslovnico Vogua. Zadnja leta se na njih stalno pojavlja Gisele, pred leti, ko je bila moderna suhcena postava brez oblin, pa je naslovnico večkrat krasila Kate Moss.

Zadnja leta se na naslovnicah velikokrat pojavljale igralke, ki so izpodrinile manekenke, ki so imele skoraj kulten status v začetku 90. let. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington in Elle Macpherson so bile tiste brez katerih si naslovnice revije sploh nisi mogel zamisliti.

Zahtevna urednica Anna Wintour
Za uspeh revije Vogue je v zadnjih letih najbolj zaslužna Anna Wintour, saj bolj ali manj ona narekuje modne smernice. Urednica revije je strah in trepet mnogih, saj če je neuveljavljeni modni kreatorji ne navdušijo, bolj ali manj nimajo možnosti za večji uspeh. Znana je tudi po svoji kruti odkritosrčnosti, saj naj bi od same Oprah Winfrey zahtevala, da shujša, preden jo je dala na naslovnico svoje revije.

S svojimi velikimi črnimi očali in vzvišeno držo je stalnica največjih modnih revij, kjer ima zagotovljen najboljši sedež v prvi vrsti. Njeno manj prijetno stran je upodobila tudi Meryl Streep v filmu Hudičevka v Pradi. Čeprav ni bilo nikjer izrecno rečeno, da film in knjiga, po kateri je film nastal, opisujeta njeno življenje, je to takoj ob izidu postalo jasno vsem boljšim poznavalcem modne industrije.

T. P.