George W. Bush in Al Gore sta se pomerila leta 2000. Foto: EPA
George W. Bush in Al Gore sta se pomerila leta 2000. Foto: EPA
Al Gore
Gorovo politično prepričanje in njegov boj za okolje sta navdihnila Marca Jacobsa. Foto: EPA
Marc Jacobs
Marc Jacobs si želi političnih sprememb v ZDA. Foto: EPA

"Kdo pri zdravi pameti bi si mislil, da lahko Gore postane modna ikona? Prav nihče," razmišljajo privrženci Marca Jacobsa.

A Marc je presenetil in v svoje butike poslal tri stvari z Gorovo podobo in zgovornimi napisi. Rdečo majico krasi napis Al, reši nas, na beli piše Al, pokaži jim hudiča, na zeleni pa Ala za predsednika, za vsako pa je treba odšteti 20 dolarjev.

Bi Gore res poskusil še enkrat?
Zakaj se je Jacobs odločil iz Gora narediti modnega junaka, ni težko uganiti. Demokrat Gore je bil med letoma 1993 in 2001, ko je ZDA vodil Bill Clinton, podpredsednik ZDA. Na predsedniških volitvah leta 2000 je bil Gore demokratski kandidat, ki ga je po ponovnem štetju glasov na Floridi za malo premagal George W. Bush, zadnja leta pa se 58-letni politik posveča predvsem varovanju okolja. Maja je prišel celo na filmski festival v Cannesu, kjer je predstavil dokumentarni film, ki pripoveduje o njegovem boju proti segrevanju ozračja na Zemlji. Dokumentarec An Inconvenient Truth (Neprimerna resnica) je prikaz njegovih prizadevanj, da bi ameriško javnost opozoril na nevarnosti, ki planetu grozijo zaradi segrevanja ozračja.

Jacobs v pričakovanju političnih sprememb
Marc Jacobs je eden tistih, ki si srčno želijo, da bi Gore na naslednjih volitvah poskusil še enkrat. Levousmerjeni Jacobs, ki zase rad pove, da je Jud in še gej povrhu, nikakor ni zadovoljen z Bushevim vladanjem. Marc, ustvarjalni direktor modne hiše Louis Vuitton, je pred kratkim končal zvezo z 18 let mlajšim Jasonom Prestonom in se zakopal v delo. V zadnjem času več pozornosti namenja tudi svojima modnima znamkama Marc Jacobs in Marc by Marc Jacobs.