Majice s podobo Baracka Obame so nosili številni zvezdniki. Foto: EPA
Majice s podobo Baracka Obame so nosili številni zvezdniki. Foto: EPA
Gwyneth Paltrow
Vrtoglavo visoke pete so postale zaščitni znak Gwyneth Paltrow. Foto: EPA
Valentino Garavani
Jackie Kennedy je oboževala kreacije Valentina. Oblikovalec je zasnoval skoraj vso njeno garderobo, največ v letih, ko je bila poročena z Aristotlom Onassisom. Foto: EPA
Yves Saint Laurent
Na pogrebu Yves Saint Laurenta nista manjkala niti Carla Bruni in Nicolas Sarkozy. Foto: EPA
Francoski predsedniški par na obisku pri angleški kraljici
Na obisku v Veliki Britaniji so bile vse oči uprte v Carlo Bruni. Foto: EPA
Katie Holmes
Res slog, vreden posnemanja? Foto: EPA

Saj ne, da visokih pet ni na prestolu ustoličila Sarah Jessica Parker v nadaljevanki Seks v mestu, a vseeno so letos s pomočjo Gwyneth Paltrow znova zasijale v vsem sijaju.

Čipke in vrnitev male črne oblekice
Potem ko so bile nekaj časa moderne pike kakršne koli velikosti, je modna hiša Prada poskrbela za nov trend. Čipke. Na modnih pistah pa je vnovič zavladala mala črna obleka, ki sicer nikoli popolnoma ne odide iz mode. Preprosta in primerna za vsako priložnost je znova dobila mesto, ki si ga zasluži.

Barack Obama se prodaja
Amerika je dobila novega predsednika, a obamomanija je Ameriko in ves svet zajela že veliko pred njegovo novembrsko zmago. Ljudje so želeli, da se vidi, koga podpirajo, zato so majice in druge dodatke z njegovo podobo ljudje razgrabili takoj, ko se se znašle na prodajnih policah. Majice z njegovo podporo so nosili tudi zvezdniki, in tako smo jih videli na Beyonce, Piercu Brosnanu, Halle Berry in Madonni.

Slovo klasičnega, a elegantnega sloga
Poslovila pa sta se tudi dva modna velikana. Valentino je dokončno rekel zbogom modnemu svetu, na njegovi zadnji modni reviji pa v prvih vrstah ni manjkalo filmskih zvezd, glasbenikov in ljudi, ki se pojavljajo v družabnih kronikah, po modni pisti pa so se sprehodile najbolj znane manekenke današnjega časa. Vse za modnega kralja, ki je na svoji zadnji modni reviji doživel stoječe ovacije, ko so se z njim poklonile tudi vse manekenke, oblečene v oblačila njegove najbolj priljubljene barve - rdeče.

Modni svet pa je za vedno zapustil francoski oblikovalec Yves Saint Laurent, za katerega mnogi menijo, da si zasluži mesto med največjimi imeni mode 20. stoletja, prav ob Coco Chanel in Christiano Diorju. Prav ta je v mladem oblikovalcu videl velik potencial, zato ga je izbral za svojega naslednika. Na pogreb Yves Saint Laurenta je prišla vsa modna smetana, manjkali pa niso niti njegovi sodelavci, zvezdniki in politiki.

Vrnitev supermodelov, ki ne vstanejo iz postelje za manj kot 100.000 dolarjev
Skoraj po desetletju, ko so se po modnih pistah sprehajale bolj ali manj neznane manekenke, so spet zavladale stare zvezde. Claudia je nastopila v reklamni kampanji za Chanel, Linda za Prado, Naomi za YSL in Christy za Escado. Veliko pove že, da prave mankenke ne potrebujejo priimkov, pa že vsi vedo, o kom je govora.

Modni okus tudi za nizko ceno
Michelle Obama je hitro postala znana po svojem modnem okusu, saj je s klasičnimi kosi oblačil rada eksperimentirala. Med predsedniško kampanjo se je veliko pojavljala v ameriških pogovornih šovih, junija pa je v enem izmed njih navdušila z črno-belo obleko. A kaj je povzročilo med Američankami takšno vznemirjanje? Le to, da je nosila obleko, ki je bila vredna le 148 dolarjev in tako dostopna večini povsem običajnih žensk. Seveda ni treba posebej poudariti, da je ta kos oblačila takoj postal eden izmed najbolj prodajanih, saj so vse ženske zdaj končno lahko bile videti kot bodoča prva dama. In za to niso potrebovale obleči le ceneno verzijo nekega oblačila.

Od supermodela do prve dame
Ko se je nekdanja manekenka Carla Bruni februarja poročila s francoskim predsednikom, so modni poznavalci čutili, da bo politika postala veliko bolj "gledljiva". Glamur, ki ga je vnesla na vsa politična srečanja, na katerih se je pojavila z možem, je zasenčil vso ostalo dogajanje. Medijev pa naenkrat ni več zanimalo, kaj so se pogovarjali voditelji držav, ampak le, v kaj je bila oblečena francoska prva dama. Na svojem prvem državniškem obisku v Veliki Britaniji ni razočarala, ko je bila odeta v Diorja. In primerjave s princeso Diano ali Jackie Kennedy kar niso potihnile.

Nenavaden modni slog Katie Holmes
Ko se je Katie Holmes poročila s Tomom Cruisom, so mnogi postali pozorni tudi na njen stil oblačenja. In ni razočarala, saj je na rdeči preprogi vedno pokazala, da so najstniška leta, ko je igrala v Simpatijah, že daleč za njo. Vseeno pa so bili nekateri manj navdušeni, ko je uvedla nov trend. Poleti je na gledališke vaje v New Yorku hodila v prevelikih, razcapanih kavbojkah, ki se niti slučajno niso popolnoma prilegale njenemu telesu. Vzrok? Bile so Tomove. Tim Gunn, modni svetovalec v šovu Heidi Klum, njene izbire oblačil ni odobraval, a Katie se za opazke ni zmenila. Njena izbira oblačil je bila v Hollywoodu namreč deležna posnemanja. Naenkrat so se v prevelikih, zavihanih hlačah začele pojavljati tudi Jennifer Aniston, Kate Hudson in druge zvezdnice.

T. P.