Donna Karan se bo posvetila svoji fundaciji, ki zbira denar za zdravstveno oskrbo in izobrazbo. Foto: Reuters
Donna Karan se bo posvetila svoji fundaciji, ki zbira denar za zdravstveno oskrbo in izobrazbo. Foto: Reuters
false
Podjetje bo takoj začelo iskati menjavo za Karanovo. Foto: Reuters

66-letnica bo podjetju še vedno pomagala - a le kot svetovalka. "V zadnjih treh desetletjih je bila Donna Karan navdih za ženske po svetu. Spodbujala jih je, da se začnejo zavedati svoje moči in čutnosti," so zapisali v uradni izjavi zaposleni v zdaj že njenem nekdanjem podjetju. "Ko je leta 1985 predstavila svojo kolekcijo, je preprosto hotela samo izdelovati oblačila zase in za svoje prijatelje. Mala kolekcija preprostih črnih kosov je bilo vse, kar je potrebovala. In kmalu je spoznala, da obstaja veliko somišljenikov," so še zapisali.

S svojo filozofijo prefinjenega oblačenja je njenih "sedem enostavnih kosov" revolucioniziralo garderobe zaposlenih žensk. Rodila se je in odraščala v Queensu (New York) ter diplomirala na prestižni modni šoli Persons School. Preden je s pokojnim možem Stephenom Weissom ustanovila podjetje Donna Karan International leta 1984, se je kalila pod okriljem Anne Klein.

Karanova je z mesta izvršne direktorice odstopila leta 1997 - tik preden je leta 2000 podjetje in blagovno znamko prodala multinacionalki LVMH. Skupaj z Weissom sta s prodajo ustvarila več kot 400 milijonov evrov. Ko je Weiss umrl v 63. letu starosti za posledicami raka, so ga na New York Timesu opisali za "najbolj zaupnega kritika in muzo" Karanove.

Od LVMH-jevega prevzema podjetja je Karanova ostala na mestu vodje oblikovanja, kljub sporom, ki jih je imela s francosko multinacionalko (ta ima pod svojim okriljem tudi Dior, Givenchy in Fendi). Po poročanju modne revije Women's Wear Daily je bila njena kolekcija za jesen 2015 označena za najboljšo do zdaj. 66-letnica se bo po odstopu posvetila vodenju svoje fundacije, ki jo je ustanovila v spomin na svojega pokojnega moža, in podjetja Urban Zen.