'Ima komaj 13 let, a Tavi Gevinson je prevzela modni svet,' so pri reviji Harper's Bazaar navdušeno napisali kot uvod v kolumno, ki jo je Tavi zanje napisala v januarski izdaji in tako postala njihova najmlajša objavljena avtorica vseh časov. Foto:
'Ima komaj 13 let, a Tavi Gevinson je prevzela modni svet,' so pri reviji Harper's Bazaar navdušeno napisali kot uvod v kolumno, ki jo je Tavi zanje napisala v januarski izdaji in tako postala njihova najmlajša objavljena avtorica vseh časov. Foto:

Nosi batmanovska ogrinjala in prevelike klobuke. Raztrese črne cvetne liste na prag oblikovalke Rei Kawakubo in ji poje raperske podoknice. Nima niti štirih milijonov bralcev, a najbrž ravno toliko oblek v omari, ki bi jih morala kmalu vreči stran.

Tavijin samoopis na blogu.
Tavi Gevinson
Tavi dneve preživlja kot običajna šolarka, zvečer pa se prelevi v priznano avtorico in zvezdnico bloga Style Rookie. Tavijina mati Berit Engen pravi: 'Obstajata dve zgodbi. Tu je 13-letnica, ki živi v naši hiši, in 13-letnica, ki jo zelo resno jemljejo v modnem svetu.'
Navdih za blog Style Rookie je Gevinsonova dobila v šestem razredu. Takrat je prijateljičina sestra na spletu postavila stran, na kateri je objavljala kritike modnih smernic in svoje fotografije. Tavi je moda vse bolj zanimala, tudi zaradi revije Seventeen in oddaje Ameriški supermodel. V modi je videla pobeg iz dolgočasnega odraščanja v predmestni Ameriki. 'Življenje je v šestem razredu dolgočasno. Zdelo se mi je, da bo poživil stvari,' je povedala deklica. Foto: tavi-thenewgirlintown.blogspot.com

Tavi Gevinson je ameriška modna blogarka, ki je svoj blog, naslovljen Style Rookie, začela pisati 31. marca 2008. Takrat je imela 11 let. Kmalu se je pojavila v prispevku v časopisu New York Times, danes pa njen blog bere kar 50.000 ljudi. Sredi leta 2009 so jo k sodelovanju povabili pri londonski modni znamki Borders & Frontiers, zanje je oblikovala lastno majico.

Tavijin blog najdete tukaj.
Medtem ko Gevinsonova sebe opisuje kot "drobceno 13-letno piflarko, ki je ves čas doma, nosi čudne jakne in prikupne klobuke", je za mnoge modni navdih.

Avgusta lani se je Tavi pojavila na naslovnici "ultratrendovske" revije Pop, ki nastaja pod okriljem zbirateljice umetnin Daše Žukove, sledili pa sta najstniška izdaja revije Vogue in intervju za revijo Love, ki ga je naredila Pixie Geldof. Tavi je redna gostja modnih revij in modnih oblikovalcev v Tokiu - še posebej naklonjena sta si z Yohjijem Yamamotom.

Deklica iz chicaškega predmestja je bila ena glavnih zvezd newyorškega tedna mode v septembru - kot se za modno strokovnjakinjo in ikono spodobi, je sedela v prvi vrsti -, pogosto je imela prednost celo pred uredniki in zvezdniki.

Iz prve vrste si je prejšnji teden ogledala tudi revije visoke mode v Parizu - na blogu je objavila prve vtise po ogledu novih kolekcij hiš Dior, Chanel, Armani in Givenchy. "Prava" ocena sledi v jesenski izdaji revije Pop.

Blogarji - novi modni guruji
Modni "insajderji" so bili najprej prepričani, da je Tavijin blog potegavščina, saj je izjemno profesionalen, vanj pa so vključene analize revij in fotografije Tavijinih oprav. Osem mesecev po začetku pisanja bloga je Gevinsonova dobila elektronsko sporočilo od Kate in Laure Mulleavy, sester, ki ustvarjata znamko Rodarte. Odtlej je njuna muza in desna roka, ki na svojem blogu objavlja fotografije nastajanja njunih kreacij in jima daje zamisli za linijo, hkrati pa ponuja drugačen pogled na stvari. Njena slava je odraz pomembnosti vloge spleta, saj tudi veliki oblikovalci, kot je Marc Jacobs, ne zanemarjajo več blogarjev, ugotavljajo pri Guardianu.

Charlie Porter, namestnik urednika modnega časopisa Fantastic Man, o Tavi pravi: "Vedoželjna je, ima tako izostren, radoveden pogled. A paziti mora, da bo odrasla po svoje, ljudem ne sme pustiti, da se do nje vedejo kot do neke modne novotarije. Do njenega 18. leta bo minilo še 10 mlodnih sezon - in to je v modnem svetu zelo dolgo časa. Upam, da bo ostala neodvisna. Upam, da bo še naprej blogala in se ne bo 'prodala'. Upam, da vidi blog kot lastno stvaritev, ne kot pot do nečesa drugega."

Moda kot orodje za izražanje občutij
Gevinsonova je pred časom na blogu objavila delček svojega govora na bat micvi: "Kot sem že povedala, so Nazarečani nosili ravno toliko, da jim je bilo toplo, verjeli so, da je to Božja želja. V zadnjem letu me oblačila vse bolj zanimajo in razvila sem boljše razumevanje zamisli, da so oblačila lahko umetnost ... Rei Kawakubo, ki jo imajo mnogi za prvo konceptualno oblikovalko in katere oblačila pogosto navdihujejo nelagodne misli ali občutja pri ljudeh, je moja najljubša oblikovalka na svetu ... Moda kot izražanje gre lahko dlje od nošenja majic z napisi, saj lahko vzbuja celotno občutje ali atmosfero ali čustvo ali svet." Objavila je tudi videoposnetek, v katerem rapa o kolekciji Comme des Garcons za H & M.

Da je šla lahko na newyorški teden mode, si je Tavi vzela teden "dopusta" v šoli. Njen oče, učitelj angleščine, jo je spremljal od prizorišča do prizorišča in čakal zunaj, medtem ko so jo sprejemali na revijah. Pred kratkim je Tavi za revijo Love napisala prve plačane članke. Na vprašanje, ali tudi njeni sošolci berejo njen blog, je odgovorila, da ne. Pa razumejo njen slog? "Mnogi ga ne razumejo, nekateri pa."

A Tavi se včasih tudi sama sprašuje, kako dolgo se bo še dobro počutila v soju žarometov. "Ne bodite presenečeni, če se nekega dne umaknem - kot J. D. Salinger."

Nosi batmanovska ogrinjala in prevelike klobuke. Raztrese črne cvetne liste na prag oblikovalke Rei Kawakubo in ji poje raperske podoknice. Nima niti štirih milijonov bralcev, a najbrž ravno toliko oblek v omari, ki bi jih morala kmalu vreči stran.

Tavijin samoopis na blogu.