Sporna fotografija se ne sme v takšni obliki v britanskih medijih več uporabiti. Foto: Elle
Sporna fotografija se ne sme v takšni obliki v britanskih medijih več uporabiti. Foto: Elle
Kiki Willems
Kiki na nedavni modni reviji Saint Laurenta. Foto: Reuters

Neka bralka britanske različice revije Elle se je pritožila na urad za oglaševalske standarde (ASA) v Londonu in pristojne vprašala, ali se jim ne zdi omenjeni oglas neodgovoren in sporen. Na črno-beli fotografiji na tleh leži dekle v kratki črni oblekici, usnjeni jakni in črnih najlonskih nogavicah, jasno pa je videti njena rebra, suhljate noge in nasploh koščeno postavo. Fotografija je bila sicer posneta v okviru reklamne kampanje za spomladansko-poletno kolekcijo te modne znamke.

Na uradu so pritožbi bralke ugodili. Ugotovili so, da "makenenkin položaj in svetloba pozornost usmerjata na dekletin trup, na katerem je jasno videti rebra, in na njene noge, pri katerih je opaziti, da sta stegno in koleno enako široka". Sklenili so, da je videti, da ima manekenka "nezdrav primanjkljaj telesne teže", oglas je zato nespoštljiv in ga je treba prepovedati. Pri Saint Laurentu so sicer sporočili, da se s to odločitvijo ne strinjajo, a da jo bodo spoštovali.

Manekenka na fotografiji je sicer 178 centimetrov visoka 18-letna Nizozemka Kiki Willems, ki je obraz in telo omenjene modne hiše zadnji dve leti. V tem času je tudi na modnih stezah predstavljala obleke te modne hiše za petičneže. Po podatkih modne agencije, ki najstnico zastopa, ima Kiki obseg pasu 58 centimetrov, čez boke pa meri 86 centimetrov.

Prepovedati koščene manekenke
V zadnjem času so v modnem svetu vse pogostejši pozivi k temu, da se na modnih stezah prepove pretirano vitke manekenke oziroma se preverja njihov indeks telesne mase. V Franciji pa so nedavno poslanci sprejeli zakon, po katerem odgovornim v modnih agencijah, ki najemajo manekenke z indeksom telesne mase, nižjim od 18, grozi do šestmesečna zaporna kazen in plačilo 75.000 evrov kazni, pretirano vitke manekenke pa sploh ne smejo stopiti na modno stezo.

Yves Saint Laurent je uveljavljeno ime v svetu mode. Ta francoski modni oblikovalec je izkoristil priložnost, ko ga je Christian Dior izbral za svojega pomočnika. Takrat je štel šele 17 pomladi. Ko je Dior tri leta pozneje umrl, je znameniti YSL prevzel to francosko modno hišo. Nato je leta 1962 ustanovil še znamko pod svojim imenom. Umrl je leta 2008.