Regine. Foto: AP
Regine. Foto: AP

V imenu Reginine družine je spregovoril pokojničin prijatelj, stripar Pierre Palmade. Povedal je, da so v Regininih nočnih klubih plesale zvezde vsega sveta. Spomnil se je tudi, kako je ime Regine postalo sinonim za nore noči, ki so trajale do jutranjih ur. Regine je kot gostiteljica kraljevala na plesišču vse do konca, je dodal.

Regine, rojena kot Regina Zylberberg v Belgiji, je zaslužna za izum sodobnih nočnih klubov in vpeljavo gramofonov in didžejev, ki so na novo odkrili nočno življenje. To se je razlikovalo od plesnih prizorišč z džuboksom, ki so bili do takrat običajni, piše Vulture.

Prvi nočni klub Chez Regine je odprla v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Parizu. Izbrala je prizorišče v Latinski četrti. Ta slog nočnega kluba se je prijel in pozneje postal večmilijonski posel, imperij, ki je na vrhuncu obsegal več kot 22 klubov po vsem svetu: od Ria de Janeira in Kuala Lumpurja do New Yorka. Tu je klub Regine's odprl svoja vrata leta 1976. "Vsi so mi govorili, da sem nora, ker bom odprla klub v New Yorku. Ampak jaz sem tista, ki je rešila to mesto pred bankrotom. Znova sem ga osrečila."

Klub so obiskovala slavna imena, znana pa je anekdota, da rockerskemu zvezdniku Micku Jaggerju niso dovolili vstopiti v klub, ker je nosil športne copate.

Alain Delon, Elton John in Regine. Foto: AP
Alain Delon, Elton John in Regine. Foto: AP
Z ameriško igralko Shirley MacLaine. Foto: AP
Z ameriško igralko Shirley MacLaine. Foto: AP
Z Raquel Welch. Foto: AP
Z Raquel Welch. Foto: AP

Njeni klubi so v 80. letih izgubili svoj glamur in prednost zaradi konkurence kultnega diskokluba Studia 54. "Filmskim zvezdam ni nudila mamil, ni imela barmanov s slečenimi srajcami. Ko so se časi spremenili, ni imela tistega, kar so si ljudje želeli," je leta 1999 dejal ameriški pisatelj Bob Collacello.

Zadnji del življenja je preživela v Parizu, vodila peščico klubov in še naprej nastopala.

Pevka se je rodila poljskim Judom v Bruslju leta 1929. V otroštvu se je bila prisiljena skrivati ​​pred nacisti v okupirani Franciji. Njen oče Joseph je vodil, kot je Regine opisala, "židovsko kavarno delavskega razreda". To jo je po njenih besedah ​​spodbudilo k temu, da je ustvarila svoje prizorišče, kjer je lahko izbirala stranke. "Želela sem grofe in vojvode – ljudi z naslovi," je leta 2005 povedala za BBC. Zvezdnica je povedala še, da je učila plesati nekdanjega kralja Edvarda VIII., plesala pa je tudi s princem Charlesom.

Sophia Loren v klubu Chez Regine. Foto: AP
Sophia Loren v klubu Chez Regine. Foto: AP