Slovensko občinstvo bo deležno Oliverijeve akustične plati. Foto: EPA
Slovensko občinstvo bo deležno Oliverijeve akustične plati. Foto: EPA
Z Joshem Hommom sta bila do ločitve eden najbolj prepoznavnih glasbenih dvojcev. Foto: NME

38-letni Oliveri je bil v svoji dve desetletji bogati glasbeni karieri član številnih bolj in manj uspešnih zasedb, s svojim kitarskim znanjem in vokalom pa se je uveljavil kot eden najbolj prepoznavnih izvajalcev sodobnega rocka.
Tvorec zvočne podobe številnih zasedb je pri vseh projektih sprva sodeloval s prijateljem iz otroštva - zapuščina punkerske mladosti je v Oliverijeve linije zasidrala neposrednost, hitrost in angažirano pozo, kar je prakticiral že kot ustanovitveni član Kyuss.
Po ločitvi z Joshom Hommeom je bradati, pogosto slečeni Oliveri pustil vrzel v Queens of the Stone Age, kar je zasedbi prineslo manko hvalospevov ob nadaljnjih dveh izdajah.
Fan akustičnih priredb
Kreativni Oliveri je član sok-punkovske zasedbe The Dwarves, losangeleških hard-rockerjev The Knives, nadaljuje pa tudi z delom lastnega punk-metalskega projekta Mondo Generator.
Da ubeži dolgčasu, je v začetku oktobra izdal še sveži album, ki ga bo ponesel na jesensko turnejo in je v bogati diskografiji kalifornijskega virtuoza zapisan kot druga soloplošča. Tokrat ponuja akustične priredbe bendov, v katerih je igral, in nekaj priljubljenih komadov, med katerimi najdemo dela Raw Power, G.G. Allina ter The Misfits.
Surov zvok
Death Acoustic uspešno poimenuje karakter glasbe; ta je brutalen in sovražno nastrojen kot dozdajšnji opus, s katerim si je pridobil status zastrašujočega izobčenca. "I live of straight booze, I just don't fucking care," sta verza, v katerih je našel persono, ki jo ponuja na pladnju v vsej svoji direktnosti.
Čeprav z intenzivnostjo in močjo skladb, še posebej s predelavo QOTSA klasike Gonna Leave You (akustično verzijo lahko slišite v spodnjem videu), opomni na potentno preteklo sodelovanje, je težko pričakovati, da je Josh Homme v izpovedih prepoznal sentiment spremenjenega prijatelja. Nick Oliveri ostaja brezkompromisen, angažiran in neposreden, kar se najbolje predstavlja v lastni glasbi, na lastnih nastopih.
Oliveri bo v Sloveniji nastopil dvakrat - na zlovešči petek 13. novembra se bo ob 21.00 predstavil ljubljanskemu občinstvu v Menzi pri Koritu na Metelkovi (s predskupino Cojones, zagrebški stoner-grunge ambasadorji), dan pozneje pa bodo Oliverijevih mojstrovin deležni še v MKK Črnomelj. Ob 20.00. Cena vstopnice je 8 evrov z rezervacijo ali 12 evrov na dan koncerta.