Air Canada se to poletje bojuje podobno kot evropski prevozniki, odpovedi in izgubljene prtljage pa je ogromno. Foto: Reuters
Air Canada se to poletje bojuje podobno kot evropski prevozniki, odpovedi in izgubljene prtljage pa je ogromno. Foto: Reuters

Jessica Kalynn je septembra letela na letalu Air Canade iz Vancouvra v Dubaj na šestdnevni izlet, navaja zapisnik sodišča Britanske Kolumbije za razreševanje civilnih poravnav, ki ji je prisodilo omenjeni znesek.

Ko je priletela v Dubaj, je odkrila, da je njena prijavljena prtljaga ostala na vmesni postaji, ker je niso pravočasno naložili na povezani polet, zato naj bi prispela čez dva dni.

Kalynnova se je zato odpravila po nakupih, pri čemer je skupni znesek teh nadomestnih potrebščin znašal kar 2120 dolarjev. Med drugim je kupila štiri pare čevljev, pet zgornjih delov, šest spodnjih, kopalke, dva nedrčka, dva para spodnjic, tri pare nogavic in toaletne potrebščine, poroča Business Insider.

Sorodna novica Odpovedi poletov si sledijo kot po tekočem traku. Kdaj je potnik upravičen do odškodnine?

Po kanadski zakonodaji so potniki upravičeni do 2200 dolarjev odškodnine, če ima njihova prtljaga zamudo. Air Canada je Kalynnovi že pred tem nakazala 500 dolarjev za stroške, ona pa se je za preostanek denarja obrnila na sodišče.

Neprevzeta prtljaga na londonskem letališču Heathrow, ki se to poletje spopada s kroničnim pomanjkanjem osebja. Foto: Reuters
Neprevzeta prtljaga na londonskem letališču Heathrow, ki se to poletje spopada s kroničnim pomanjkanjem osebja. Foto: Reuters

Letalska družba je v svojo obrambo navajala, da so bili stroški njenega nakupa "pretirani in nerazumni", Kalynnova pa je trdila, da je vsa ta oblačila nujno potrebovala za različne načrtovane dejavnosti, vključno s službeno konferenco, gala večerjo in fitnes.

So bili štirje pari obutve potrebni?

Sodišče je, do neke mere, pritrdilo obema stranema. "Ugotavljamo, da je bilo smiselno, da je ga. Kalynn nakupila različne vrste oblačil in obutve, glede na dejavnosti, ki jih je imela v potrjenem načrtu. Menimo pa, da so bili nekateri od nadomestnih kosov čezmerni, glede na to, da je šlo za samo dva dni zamude pri prtljagi," piše v utemeljitvi sodišča.

"Tudi z različnimi načrtovanimi dejavnostmi ugotavljamo, da ga. Kalynn ni ustrezno utemeljila, zakaj je potrebovala štiri pare obutve (poleg čevljev, ki jih je nosila na letalu), šest spodnjih delov in pet zgornjih, tudi če se je morala čez dan preobleči."

Sodišče je sklenilo, da Kalynnovi prisodi dodatnih 700 dolarjev, ne pa 1.200, kot je zahtevala ona.

Kaos v letalskem prometu je sicer to poletje hujši kot kadarkoli poprej, z njim pa tudi izgube prtljage. Prijav teh je za 30 odstotkov več to poletje kot leta 2019, kažejo podatki zavarovalnice Mapfre SA.