Gre za hotelsko verigo, ki ima hotele in kampe večinoma v srednji Dalmaciji, vključno z otokom Brač. Foto: Pixabay
Gre za hotelsko verigo, ki ima hotele in kampe večinoma v srednji Dalmaciji, vključno z otokom Brač. Foto: Pixabay

Dubajski vlagatelj je tako prevzel 14 hotelov in turističnih naselij na Hrvaškem s približno 5500 posteljami.

Eagle Hills je od članov hrvaške družine Andabaka prevzel več kot štiri milijone delnic podjetja Sunce Hoteli, kar pomeni 69,71 odstotka osnovnega kapitala družbe, je objavila zagrebška borza. Vrednosti posla niso razkrili.

Prva velika naložba iz arabskih držav

Gre za hotelsko verigo, ki ima hotele in kampe večinoma v srednji Dalmaciji, vključno z otokom Brač, a tudi v notranjosti države v znanem hrvaškem katoliškem svetišču Marija Bistrica v Zagorju. Hrvaška družba je imela tudi 51-odstotni delež v letališču na Braču, kar pomeni, da bo Eagle Hills postal tudi večinski lastnik braškega letališča.

Hrvaški mediji so lani poročali o tem, da potekajo pogajanja o prodaji družbe Sunce Hoteli s potencialnimi vlagatelji iz Singapurja, nato tudi iz ZDA, a so prodajalci očitno na koncu najboljšo ponudbo dobili iz Združenih arabskih emiratov.

Sorodna novica Hrvaška naj ne bi podpirala t. i. covidnega potnega lista za turiste

Gre za prvo veliko naložbo iz arabskih držav na Hrvaškem, je v današnji izdaji ocenil časopis Jutarnji list in poudaril, da bo novi vlagatelj uresničil razvojne projekte dozdajšnjih lastnikov Sunce Hotelov, ki predvidevajo izgradnjo novih hotelov in turističnih naselij. Pričakujejo, da bo vložil tudi v posodobitev in zvišanje kategorij obstoječih namestitev.

Časopis navaja, da je Alabar družbo Eagle Hills leta 2014 ustanovil z namenom, da bi investiral v nepremičninske in urbane projekte zunaj Združenih arabskih emiratov. Od leta 1997 uspešno vodi tudi družbo Emaar, ki je ocenjena na skoraj deset milijard dolarjev. Med Emaarjevimi projekti sta najvišja stolpnica na svetu, znamenita Burdž Kalifa, in trgovski center Dubai Mall.

Zagrebški "Manhattan" ni uspel, je pa beograjski

Alabarja so v hrvaški javnosti prvič spoznali tudi kot potencialnega vlagatelja v projekt "zagrebški Manhattan", ki je predvideval izgradnjo luksuznega poslovno-stanovanjskega bloka na območju današnjega zagrebškega velesejma in hipodroma ob reki Savi.

Projekt je vsaj začasno ustavljen, ker so v zagrebški mestni skupščini zavrnili predlog spremembe urbanističnega načrta, ki bi omogočal izgradnjo v tem delu mesta.

Je pa Alabar znan kot vlagatelj v podoben projekt Beograd na vodi v Srbiji.