Že gore nad prestolnico Afganistana dokazujejo, da je ta država raj za gorske navdušence. Foto: EPA
Že gore nad prestolnico Afganistana dokazujejo, da je ta država raj za gorske navdušence. Foto: EPA
Nakupovalno središče v Kabulu.
Afganistan je bil v sedemdesetih raj za hipije, po vojni pa so začeli rasti nakupovalni centri v zahodnem stilu. Dotični stoji v Kabulu. Foto: EPA
Običaji šiitov so lahko za mnoge zahodnjake tudi šokantni. Foto: EPA
Kipa so razrušili leta 2001. Foto: EPA

Največja možnost po umiritvi razmer je vsekakor gorski turizem, saj je gorati del države fascinanten in ponuja mnogo možnosti za pustolovščino. Pogorji Hindukuš in Pamir bi vsekakor privabila tiste, ki so "naveličani" Alp in Himalaje. V Afganistanu trenutno razpolagajo z enim smučiščem, ki leži blizu Salang Passa severno od Kabula.

Ena glavnih ovir za turizem so politično in varnostno še vedno nestabilne razmere v tej državi, ki je tudi slabo prehodna, saj se je z avtomobilom po slabih cestah zelo težko prebijati, največkrat pa obiskovalce ogrožajo nešteta minska polja, zapuščeni tanki in helikopterji, ki so izgubili v boju, pa tudi različne še obstoječe talibanske celice, ki onemogočajo varen dostop do nekaterih še neosvojenih vrhov.

V sedemdesetih raj za hipije
Še v sedemdesetih letih je bil Afganistan raj za zahodnjake, ki so si lahko predvsem mehke droge priskrbeli kar na ulici, pa tudi država ni bila tako razrušena kot je zdaj, tako da je bilo potovanje udobnejše. Zanimivo je tudi to, da so imeli tudi v času talibanskega režima ministra za turizem.

Minister napovedal velike premike
Tega imajo tudi zdaj, minister pa že napoveduje velike premike. Njegov prvi cilj je šola za gorske vodnike, turiste pa bi od začetka, to je, dokler se razmere ne umirijo, spremljalo tudi oboroženo spremstvo. Ostra konkurenca afganistanskega gorskega turizma so Pakistan, Indija, Nepal, afganistanski minister pa odgovarja, da bodo znižali birokratske ovire za vstop in gibanje po državi. S tem imajo v omenjenih državah gorskega adrenalina željni turisti vsekakor precej težav.

Glavni turisti tuje misije
Trenutna skrb oblastnikov ni ravno turizem, vseeno pa upajo, da se bo ta začel razvijati. Po ulicah glavnega mesta, Kabula, je menda že moč najti spominke, najštevilčnejši pa so preprodajalci preprog. Zaenkrat so glavna ciljna populacija še vedno predstavniki mednarodnih misij.

Težke razmere za nahrbtnikarje
Za nahrbtnikarje je delno poskrbljeno. Potovanje je zaradi slabe infrastrukture slabo, avtostop je precej nevaren. Ko pa enkrat dosežejo Kabul, je lahko bolj prijetno. Večina je nameščena v enem hotelu, ki se imenuje Mustapha Hotel. Nočno življenje v Kabulu ni hvale vredno, vseeno pa nekatere turistične spletne strani pišejo o norem nočnem življenju. Obstajata dva znana bara, kjer se zabavajo predvsem z varnostnimi delavci in veteranskimi humanitarnimi delavci.

Spomin na uničena kipa
Ogledi so precej okrnjeni, saj talibanska oblast ni imela dobrega odnosa do znamenitosti. Najbolj se je ta odnos pokazal pri uničenju dveh 1.600 let starih kipov bude.

S tanki in z razstrelivom so ju uničili maja 2001, zdaj pa naj bi se s pomočjo japonskih sredstev začela obnavljati. Talibani so kipa uničili, ker so prepovedali neislamske podobe.

RTV SLO/M. K.