Budizem in samostani sta glavni značilnosti skrivnostnega Butana. Foto: RTV SLO
Budizem in samostani sta glavni značilnosti skrivnostnega Butana. Foto: RTV SLO
Plesalec čama - tradicionalnega plesa
Bogata in močno živa folklora je ena izmed glavnih prvilačnosti Butana. Foto: EPA
Tržnica v Timphuju
Živilske tržnice so središče življenja v večjih vaseh in mestih. Foto: EPA
Prebivalec Butana
Butanci so nekoč podobno kot Tibetanci veljali za neustrašne bojevnike, ki pa so se po prevzemu lamaizma povsem umirili. Foto: EPA

Butan je majhna gorska država, ki leži na južnem pogorju Himalaje, med Indijo na jugu in Kitajsko na severu. Krajevno ime kraljestva, ki je nastalo leta 1907, je Druk Yul in pomeni dežela gromečega zmaja. Butanci namreč za grmenje pravijo, da je zvok renčanja zmajev, in to je tudi edini grozljivi element v miroljubni budistični državi, ki skoraj ne pozna kriminala.

Kazalo napredka - bruto nacionalna sreča
Država je znana tudi po tem, da ima dve glavni mesti. Poleti je glavno mesto države Timphu, pozimi pa Punakha. Uradni jezik je dzongha. Po površini je 131. država sveta in meri 47.000 kvadratnih kilometrov, kjer pa živi le 700 tisoč prebivalcev budistične veroizpovedi. Daleč najbolj zanimiv statistični podatek je, da je Butan edina država na svetu, ki meri GNH. Kaj je GNH, se sprašujete? To je oznaka za bruto nacionalno srečo in je odločilni indeks, ki ga spremljajo od leta 1998, ko se je kraljevina odločila, da se dokončno odpre svetu.

Preprosti popotniki niso zaželeni
V Butan lahko tujci vstopijo le z vnaprej plačanimi in organiziranimi počitniškimi paketi, za katere lokalnim agencijam odštejejo najmanj 200 ameriških dolarjev na dan. Butanci se na vse kriplje otepajo nahrbtnikarjev (ang. backpackers), saj naj bi za sabo puščali samo smeti in nič kaj pozitivno ne vplivajo na razvoj lokalnih ekonomij. "Popotniki, ki prisegajo na ta način turzima, pogosto med seboj tekmujejo, kdo bo zapravil manj. Takšnih turistov naša skromna dežela ne potrebuje," so jedrnati pri butanski turistični zvezi.

Madonna redno zahaja v njihove samostane
Po vladnem načrtu se bo število turistov v prihodnjih letih povečalo, a ne zaradi omenjenih zahtev, temveč zaradi boljšega trženja, povečanih nastanitvenih kapacitet in krepitve domačega letalskega prevoznika Druk Aira. Čez štiri leta si bo skrivnostno starodavno deželo namesto zdajšnjih 17 tisoč obiskovalcev lahko ogledalo 27 tisoč turistov. Glavna zanimivost Butana so številni budistični samostani, ki privabljajo tudi take zvezde, kot je Madonna, ki je pred kratkim dejala, da je Butan njena daleč najbolj priljubljena destinacija.

Osnovni podatki dežele gromečega zmaja
Po številu prebivalstva je Butan 161. država na svetu, leta 2005 pa je imela okoli 670 tisoč prebivalcev. Gorski raj je približno dvainpolkrat večji od Slovenije, državna valuta je butanski ngultrum, ki je vreden natačno toliko kot indijska rupija. V vsakdanjemu utripu se močno čuti lamaistični budizem, ki je tudi razglašen za državno vero. Ljudje se ukvarjajo predvsem s poljedelstvom in živinorejo ter rokodelstvom. Ravno volneni izdelki iz ovčje in jakove volne so najbolj iskani spominki. Zgodovina dežele sega globoko v prvo tisočletje pred Kristusom.

Dežela brez Slovencev?
Še "cukrček" za konec, morebiti je ravno Butan dežela, v kateri na počitnicah ne boste naleteli na povsodprisotne Slovence, saj le redke domače agencije ponujajo eksotično potovanje na obronke mogočne Himalaje.

T. G.