Galilejsko jezero leži v zgornjem delu porečja reke Jordan. Foto:
Galilejsko jezero leži v zgornjem delu porečja reke Jordan. Foto:
Reka Jordan
Največ vode dobi Galilejsko jezero iz reke Jordan, ki v jezero doteka s severa.
Reka Jordan
Reka nastane po sotočju povirnih rek Dan, Hatsbani in Hermon.

Znano je tudi kot Tiberijsko jezero (po kraju Tiberija). Je največje sladkovodno jezero v Izraelu in eno največjih na Bližnjem vzhodu, zato je njegov pomen zelo velik. V tem z vodo deficitarnem območju ima celo strateško pomembno vlogo.

Jezero v porečju reke Jordan
Galilejsko jezero leži v zgornjem delu porečja reke Jordan, v skrajnem severnem delu udorine Vzhodnoafriškega tektonskega jarka, ki se v dolžini več kot 4.800 km razteza od Mozambika do Sirije. Njegov zgornji oziroma severni del se imenuje Jordanski tektonski jarek.

Jezerska kotanja je tektonska udorina, zato jezero sodi med tektonska jezera. V jezero pritekajo vodotoki iz hidrografskega zaledja, ki meri 2.730 km2. Zaledje sestavljajo severni del zahodnega goratega pasu, jugozahodna pobočja gore Hermon v Libanonskem gorovju in Antilibanonsko gorovje. Prek leta jezerska gladina niha za povprečno 1,3 m.

Gladina jezera niha
Skladno z značilnostmi sredozemskega podnebja in porabo vode jezerska raven raste od decembra do maja, znižuje pa se od junija do novembra.

Glede na podatkovni niz 1926-1996 je povprečna raven gladine jezera na nadmorski višini minus 210,4 m oziroma 210 m pod gladino svetovnega morja.

Površina jezera je 170 km2, največja globina 43 m, povprečna globina 25,6 m in vodna prostornina okrog 4 km3. Zaradi precejšnje količine padavin v jezerskem zaledju, kjer letno pade od 400 mm do več kot 1200 mm dežja in snega, je vodni zadržek dokaj kratek, vsega 4,8 leta. Največ padavin v pojezerju je od novembra do marca. Največ vode dobi jezero iz reke Jordan, ki v jezero doteka s severa.

Reka Jordan
Reka Jordan nastane po sotočju povirnih rek Dan, Snir ali Hatsbani in Hermon ali Banias. Vse imajo kraške izvire na zahodnih in južnih pobočjih gore Hermon. Porečje Jordana do izliva v jezero meri dobrih 1.800 km2. Srednji letni pretok reke Jordan pred izlivom v jezero je torej 16,5 m3/s, kar je v Sloveniji primerljivo s povprečnim letnim pretokom Savinje v Nazarjah, ki je 17 m3/s.

Naravni dotok v jezero z reko Jordan bi lahko bil 640 milijonov m3 letno, vendar zaradi namakanja v jezero dejansko priteče le 540 milijonov m3.