Rjavi kit velja za eno večjih turističnih atrakcij ruskega Daljnega vzhoda. Foto: EPA
Rjavi kit velja za eno večjih turističnih atrakcij ruskega Daljnega vzhoda. Foto: EPA

Rjavi kit, ki je eden največjih in najstarejših sesalcev na svetu velja za vrsto na robu obstoja. V severnem Tihem oceanu je le še dobrih 100 primerkov, v severnem Atlantskem oceanu pa 300. WWF v poročilu ruske oblasti opozarja, da so se kiti umaknili iz številnih tradicionalnih lovišč.

"Slišim in čutim, kako buldežerji rijejo po okolici. Tresljaji in pritajen zvok, ki ga kiti dobro zaznajo so prav zlovešči," zatrjuje Natalija Iljarjonova, ki za vodi opazovanje rjavega kita v sahalinskih vodah. Na drugi strani, v konzorciju Sahalin Energija, zanikajo krivdo, saj naj bi upoštevali priporočila okoljevarnostnikov. "Boje, ki nadzorujejo akustično onesnaženje niso zaznali prekomernih obremenitev," zatrjuje Ivan Černakovski.

Rjavi kiti se med poletjem hranijo z rakci in manjšimi ribami, nato pa se pozimi preselijo v toplejše vode. Okoljski turizem se je v zadnjem desetleju zelo razvil na na nekdaj zaprtem oddaljenem ruskem Daljnem vzhodu. Prebivalstvo si želi še hitrejši razvoj turizma, ki bi lahko postal alternativa industriji izkoriščanja naravnih bogastev.

T. G.