Tibet spet odpira svoja vrata. Foto: EPA
Tibet spet odpira svoja vrata. Foto: EPA

Revna, vendar idilična gorska pokrajina, je eden največjih kitajskih magnetov za turiste. Dostop do Tibeta je bil onemogočen od 16. marca, potem ko je kitajska vojska dva dni prej s silo zatrla upor borcev za neodvisnost v glavnem mestu Lasi.

Po poročanju državne tiskovne agencije so kitajske oblasti prepovedale obisk tujim turistom zaradi njihove varnosti in poškodb na turističnih objektih. Sicer pa so tujci, ki so ostali v Tibetu med neredi, svoja opažanja posredovali tujim medijem, kar je še posebno razjezilo Kitajce, ki so poskušali na vse načine omejiti odtekanje informacij.

Trgovine in hoteli so zaradi navzočnosti vojske povsem pusti, toda Kitajci so prepričani, da bo turizem ponovno zaživel. "Mogoče je zaradi nemirov v Lasi v glavah turistov senca dvoma, toda naravne lepote in kulturne znamenitosti Tibeta bodo prevladale nad strahom pred morebitnimi novimi neredi," piše eden izmed kitajskih časopisov.

Kitajci so si Tibet prisvojili leta 1950 in od takrat so večkrat izbruhnili protesti. V zadnjem naj bi po trditvah Kitajcev umrlo 18 ljudi, tibetanski duhovni vodja v izgnanstvu dalajlama pa meni, da je bilo žrtev okoli 140.

R. K.