Letalske družbe in letališča imajo velike težave pri iskanju delavcev. Foto: EPA
Letalske družbe in letališča imajo velike težave pri iskanju delavcev. Foto: EPA

Letalski prevoznik bo tako od konca oktobra do konca marca odpovedal osem odstotkov svojih poletov, namerava pa obdržati povezave na priljubljenih destinacijah med jesenskimi šolskimi počitnicami.

V podjetju so zagotovili, da bodo vse odpovedane povezave objavili precej v naprej in da se bodo potniki lahko preusmerili na druge lete.

"V prihodnjih mesecih bomo prilagodili naše polete na kratke razdalje. Ne preostane nam drugega, kot da potnike obveščamo o odpovedih," je dejal predstavnik družbe. Pojasnil je, da bodo prizadetim potnikom ponudili drug polet s svojimi letali ali z drugim prevoznikom, lahko pa se bodo odločili tudi za povračilo stroškov.

Pomanjkanje delovne sile

Letališča in letalske družbe po vsej Evropi se soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, predvsem pri prijavah na let in tovorjenju prtljage, in obenem velikem povpraševanju v obdobju po koncu pandemije covida-19.

Letališče Heathrow je zato že pred časom določilo največje dnevno število potnikov na letališču, mejo so postavili pri 100.000. Sledile so odpovedi poletov letalskih družb, predvsem British Airwaysa, ki je odpovedal že 30.000 letov, s tem pa so se podražili tudi poleti konkurenčnih letalskih prevoznikov.

Omenjena meja na Heathrowu naj bi sicer veljala le do sredine septembra, a je bila pred kratkim podaljšana do konca oktobra.