Smučišče Cerkno je v dveh regijah, od katerih je ena v rdeči coni, kar pomeni, da bi bilo lahko odprto polovično, a se jim to ne izplača. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Smučišče Cerkno je v dveh regijah, od katerih je ena v rdeči coni, kar pomeni, da bi bilo lahko odprto polovično, a se jim to ne izplača. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Polni optimizma so bili pred tremi leti, ko so prevzeli vodenje smučišča in hotela Cerkno, zdaj pa se jim dogaja najbolj črn scenarij, je poročala novinarka TV Slovenija Erika Pečnik Ladika. "Po pravici povedano, si tega niti v najhujši nočni mori nisem predstavljal, da bo prišlo," je povedal direktor hotela in smučišča Cerkno Jože Oplotnik.

Sorodna novica Slabo vreme in hitri testi kvarili odprtje smučišč, na Voglu vsega 20 smučarjev

Ker poteka po smučišču regijska meja med Gorenjsko in Goriško, bi gorenjske smučarje lahko gostili, a vprašanje, koliko bi jih prišlo. Izpada smučarjev med tednom pa nikakor ne bi mogli nadomestiti, dokler so zaprte gostilne in hoteli. Poleg tega Oplotnik dodaja: "Ne vidimo smisla, da se morajo smučarji testirati vsak dan, šolniki se testirajo enkrat na teden, v trgovinah vidimo, kakšna je gneča, tam se nihče ne testira."

Poigravajo se z mislijo, da bi morda smučišče odprli 8. februarja, a vprašanje, ali bi dobili zdravstvene delavce, ki bi smučarje na smučišču testirali.

"Poletno sezono smo odlično izpeljali, kar pomeni, da potencial je, če ne bi prišlo do zaostrovanja ukrepov, bi tudi zimsko izpeljali z vsemi navodili NIJZ-ja," je še povedal Oplotnik.

Izpad prihodka je 100-odstoten, stroški pa rastejo. Plačati je treba 44 zaposlenih – vzdrževalci delajo, drugi so na čakanju oziroma delajo le občasno. Rezerv, pravijo, že zdavnaj ni več, porabljajo pomoč države, preostalo pomaga lastnik.

Smučišče Cerkno ostaja zaprto
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nočna smuka prvič letos
Na Mariborskem Pohorju pa bodo danes smučarjem prvič v tej zimi omogočili tudi nočno smuko. Ta bo na voljo izključno na Snežnem stadionu med 17.30 in 20. uro, ko bo obratovala sedežnica Radvanje.

Za najmlajše bo v tem času deloval še trak Arena v izteku Snežnega stadiona, sankanje pa takrat ne bo dovoljeno, so sporočili iz Marproma.

Za triurno nočno smuko bo treba odšteti 20 evrov, za otroke pa 15 evrov. Vozovnice bo mogoče kupiti na blagajni pred vstopom na sedežnico, ki bo odprta od 17.15 do 20. ure. Za uporabo otroškega traku bo vozovnica stala pet evrov, medtem ko bodo sezonske smučarske vozovnice veljale tudi za nočno smuko.

Sicer pa bo po današnji uvodni nočni smuki ta na Snežnem stadionu nato potekala vsak dan od torka do sobote. Smučarjem bodo tako po dnevni smuki ponudili še nočno rekreacijo na snegu in tako skušali nadomestiti nekaj izgubljenih dni v prvem delu zimske sezone.

V Marpromu ob tem obiskovalce opozarjajo, da bodo tudi v večernem času na smučišču veljali enaki zaščitni ukrepi, kot veljajo podnevi.