Lani je Malago obiskalo kar 14 milijonov turistov. Foto: EPA
Lani je Malago obiskalo kar 14 milijonov turistov. Foto: EPA

Malaga je ena izmed najbolj priljubljenih poletnih turističnih destinacij v Španiji, samo leta 2023 je mesto obiskalo približno 14 milijonov turistov. Podobno kot v nekaterih drugih španskih letoviških središčih je tudi v Malagi čezmerni turizem postal tako moteč za prebivalce, da so to poletje v mestu Costa del Sol organizirali protestno kampanjo proti turizmu.

Sorodna novica Prenatrpanost s turisti in vrtoglave cene najemnin sprožile proteste na Kanarskih otokih

Aktivisti pravijo, da je njihovo domače mesto postalo zabaviščni park za turiste, posebej pa so omenili vedenje obiskovalcev, ki v Andaluzijsko turistično središče prihajajo zaradi klubov in nočnega življenja. Turistični razcvet po pandemiji je domačinom zagrenil življenje tudi zaradi visokih cen na najemniškem trgu in spreminjanjem bivalnih predelov mestnega središča v turistične. V boju proti trendom, ki jezijo lokalne prebivalce, je lokalni svet Malage posodobil turistična pravila in sprožil kampanjo, da bi obiskovalce spomnil na to, kakšno je primerno vedenje v mestu. Oblasti poudarjajo, da upoštevanje teh predpisov izboljša življenje lokalnih prebivalcev, obenem pa pomeni boljšo izkušnjo turistov. Najbolj pereče problematike v mestu – pomanjkanja stanovanj in vrtoglavih cen najemnin – pa se je lokalni svet za zdaj v širokem loku izognil.

Meščani so junija letos protestno zavzeli ulice. Foto: EPA
Meščani so junija letos protestno zavzeli ulice. Foto: EPA

Od leta 2023 na ulicah in javnih mestih že velja obvezno nošenje zgornjih delov oblačil, potem ko so se domačini pritoževali nad vse večjim številom turistov, ki so se po mestnem središču sprehajali zgolj v kopalkah ali popolnoma goli. Zdaj je v javnosti prepovedano sprehajanje brez zgornjega dela oblačila ali v spodnjem perilu, za kršitve pa so zagrožene globe do 750 evrov.

Prav tako so mestne oblasti napovedale boj proti kršitvam javnega reda in miru, predvsem v urah, ko domačini počivajo. Strožje se bodo lotili glasnih obiskovalcev in preglasnega predvajanja glasbe. Svet obiskovalce prosi, naj so spoštljivi predvsem do starejših, otrok, študentov, bolnih ljudi in delavcev v mestu.

Oblasti so prav tako pozvale vse, ki uporabljajo kolesa ali skuterje, naj se držijo "prostorov, ki so zakonsko določeni za ta namen", namesto da zasedajo prostor na pločnikih, ki so namenjeni samo pešcem. Z oglaševalsko akcijo mesto še poziva turiste, naj pri odlaganju smeti uporabljajo za to namenjene koše, še posebej pa naj pazijo v bližini spomenikov, zgodovinskih znamenitosti, parkov in vrtov.