Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potovanje na Sicilijo je trenutno moteno zaradi ognjeniškega izbruha. Mednarodno letališče Catania je odložilo, odpovedalo ali preusmerilo nekatere polete na letališčih v Palermu in Comisu. Zaradi izbruha ognjenika Etna imajo piloti namreč težave z vidljivostjo. Po nedavnem izbruhu iz kraterja Voragine so bila poleg Catanie tudi bližnja mesta prekrita s črnim vulkanskim pepelom, poroča Euronews.

Vodstvo letališča je potnikom svetovalo, naj se za informacije o poletih obrnejo na njihove letalske družbe. Poleg tega so potnikom na Sicilijo svetovali, naj za najnovejše informacije preverijo aplikacije ali spletna mesta letalskih prevoznikov, pa tudi njihove kanale družbenih medijev. Prav tako naj bodo potniki pozorni na e-poštni naslov, s katerim so opravili rezervacijo, saj letalske družbe tudi tako obveščajo stranke o morebitnih spremembah.

Nekateri poleti zamujajo tudi po več kot tri ure, a to niso uradne številke. Trenutno je odpovedanih pet poletov znotraj države, odpovedana pa sta tudi dva mednarodna poleta v Varšavo in København. Čeprav so včeraj omejili prihode letal, dovoljenih je bilo le šest prihodov na uro, so to omejitev že odpravili.

Potovanje kljub izbruhu varno

Catania je med mednarodnimi turisti najbolj priljubljeno letališče na Siciliji, saj je turistična sezona na otoku na vrhuncu. Med prejšnjimi motnjami potovanj so letališča ali letalske družbe organizirale brezplačne avtobuse, ki so potnike odpeljali na letališče, na katerem bi morali pristati ali od koder bi morali odleteti.

Letalske družbe morajo potnikom ponuditi drug polet ali vrniti kupnino, če je polet odpovedan ali zamuja več kot tri ure, a zgolj takrat, ko bi lahko preprečili to motnjo. Ob ognjeniškem izbruhu potniki do povračila niso upravičeni. Kljub temu si bo najverjetneje večina prevoznikov prizadevala, da potnike pripeljejo do končnega cilja. Oblasti zatrjujejo, da je potovanje na Sicilijo varno tudi, ko Etna izbruhne. Večina turističnih nastanitev in hotelov deluje kot običajno.