Mesto je od leta 1993 pod Unescovo zaščito. Foto: MMC RTV SLO
Mesto je od leta 1993 pod Unescovo zaščito. Foto: MMC RTV SLO
Matera
V cerkvi San Pietro Caveoso si lahko ogledate bizantinske skalne slikarije iz 14. stoletja. Foto: MMC RTV SLO

Mesto v pokrajini Bazilikata je nastalo na kraškem bregu nad dolino. Največja znamenitost mesta so zagotovo jamska bivališča sassi (kamni), ki so izkopana v živo skalo.

Mnoga izmed teh jamskih bivališč so bila naseljena že v prazgodovinskem času – globok kanjon in previsne stene so bile idealen prostor za človeka, ki je lahko živel v jamah, kanjon pa ga je dodatno varoval pred številnimi nevarnostmi.

V začetku prejšnjega stoletja so bili sassi označeni kot mesto velike revščine, kjer so se razvijale številne bolezni (malarija, griža). V starem delu mesta so ljudje živeli vse do 50. let prejšnjega stoletja, ko se je začelo načrtno izseljevanje in zapuščanje teh domovanj – prebivalce so naselili v stanovanja v novem delu mesta. Toda tamkajšnje oblasti so pozneje prepoznale vse čare sassov in zato začele vlagati denar v obnovitev starega dela mesta, kjer so danes številni hoteli in restavracije. Kot vsako mesto v Italiji so tudi v starem delu mesta številne jamske cerkve, ki so jih večino izkopali in uredili menihi med 8. in 13. stoletjem. V mestu naj bi bilo okoli 120 cerkva, eni izmed najlepših pa sta cerkvi San Pietro Caveoso in Santa Maria de Idris.

Mesto je še bolj zaslovelo s snemanjem filmov – številni filmski umetniki so tu namreč posneli precej filmov (nekaj prizorov iz filma Kristusov pasijon režiserja Mela Gibsona, Tornatorejev film The Star Maker ...).

Dolores Subotić