Šunkarna Kodila, Gostilna Rajh, posestvo Marof, domačija Firbas, pivovarna Bevog, oljarna Kocbek in vinogradništvo Steyer so po svojih idejah in ponudbi že prej izstopali iz povprečja vsak na svojem področju. Z lani pridruženimi devetnajstimi butičnimi ponudniki turističnih nastanitev pa so ustvarili ime in potencial, ki so ga prepoznali tudi člani Društva turističnih novinarjev Slovenije in ga v preteklem letu na Dnevih slovenskega turizma nagradili z nagrado Kristalni Triglav 2020 za izjemne dosežke na področju turizma. Foto: Cveta Potočnik
Šunkarna Kodila, Gostilna Rajh, posestvo Marof, domačija Firbas, pivovarna Bevog, oljarna Kocbek in vinogradništvo Steyer so po svojih idejah in ponudbi že prej izstopali iz povprečja vsak na svojem področju. Z lani pridruženimi devetnajstimi butičnimi ponudniki turističnih nastanitev pa so ustvarili ime in potencial, ki so ga prepoznali tudi člani Društva turističnih novinarjev Slovenije in ga v preteklem letu na Dnevih slovenskega turizma nagradili z nagrado Kristalni Triglav 2020 za izjemne dosežke na področju turizma. Foto: Cveta Potočnik

Kristalni Triglav velja za "turističnega oskarja" in se podeljuje za izjemne dosežke na področju slovenskega turizma in promocije Slovenije v svetu.

Gourmet over Mura predstavlja neformalno združenje vrhunskih pomurskih ponudnikov z levega in desnega brega reke Mure s področja kulinarike in nastanitev. Združenje je nastalo kot uporna gesta, ker jih veliki turistični ponudnik termalnega turizma v regiji ni vključeval v svojo ponudbo. Ustanovljeno je bilo samoiniciativno po principu od spodaj navzgor in se še vedno financira izključno iz lastnih sredstev. Gourmet over Mura je plod entuziazma posameznikov z Jankom Kodilo na čelu, ki mu je bilo že kmalu jasno, da en sam ponudnik iz Prekmurja v Sloveniji ne bo slišan in da se je treba povezovati v skupni zgodbi, prodaji in nastopih na trgu.

Kot je ob predaji kristalnega Triglava dejal Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, je združenje od njegovega nastanka pa do danes postalo blagovna znamka za odličnost. Ponudniki, povezani v Združenje Gourmet over Mura, so dokazali, da je prav povezovanje edina prava pot, ki vodi do prepoznavnosti Pomurja kot kulinarične regije z butičnimi nastanitvami in do uspeha celotne regije v turizmu.

Kmetija Firbas kot član združenja Gourmet over Mura je z originalno vsebino svoje kmetije, predvsem spanjem na seniku, tudi del 5-zvezdičnih produktov Slovenija Unique Experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Foto: Cveta Potočnik
Kmetija Firbas kot član združenja Gourmet over Mura je z originalno vsebino svoje kmetije, predvsem spanjem na seniku, tudi del 5-zvezdičnih produktov Slovenija Unique Experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Foto: Cveta Potočnik

Lani je sedem pomurskih ponudnikov vrhunskih kulinaričnih in vinskih zgodb k partnerskemu sodelovanju povabilo tudi ponudnike s primerljivo kakovostnimi butičnimi nastanitvami in odzvalo se je kar devetnajst ponudnikov, ki goste vabijo v zelo različne objekte, vse od zemljanke, hotela, vile in glampinške hišice pa do obnovljenih kmečkih hiš in kmetij. Ponudniki Združenja Gourmet over Mura so mnenja, da več ponudnikov pomeni tudi več gostov v celem Pomurju, njihov cilj pa je tudi, da bi Pomurje začeli ponujati kot regijo petzvezdičnih doživetij.

Dr. Aleksander Jevšek, župan mestne občine Murska Sobota, je ob podelitvi priznanja dejal: "Sedmim ponudnikom kulinarike, vin in piva z obeh bregov reke Mure je uspelo to, kar žal politikom le težko uspe. Povezali so se s ciljem pokazati gostom, da je Pomurje tudi regija vrhunskega kulinaričnega doživetja in zgodb, ki jih pišejo posamezne družine z ljubeznijo do tradicije."

Iz samo treh ponudnikov na začetku (Gostilna Rajh, Šunkarna Kodila in Vinarstvo Marof) je združenje, ki je zraslo od spodaj navzgor, počasi in vztrajno zraslo v enega vodilnih turističnih projektov v regiji. Še več, povezalo je turistično ponudbo cele regije in danes daje identiteto celotnemu prostoru Pomurja. Želja za prihodnje pa je tudi povezava z butičnimi ponudniki iz Avstrije in Madžarske.

Gourmet over Mura je projekt, ki v regiji združuje nadpovprečne zgodbe in ponuja drugačen pogled na Pomurje kot (zgolj) termalno regijo in poceni destinacijo preveč polnih krožnikov. Ali kot pravi Janko Kodila: "Nočemo, da naša raven turistične ponudbe ostane pri polni skledi, litru vina in radenski. Truditi se moramo za vrhunske kulinarične posebnosti, ki so hkrati tudi blagovna znamka. Potrebujemo zgodbe za izvoz v turizmu. In tu so potenciali malih proizvajalcev, ki smo specializirani v dodani vrednosti svojih izdelkov."

Naj bo priznanje kristalni Triglav spodbuda in še dodatna promocija tega pogosto spregledanega konca Slovenije, ki se mora za svoje goste pogosto boriti precej močneje kot druge destinacije.