Navadno natrpane plaže brez gostov samevajo. Foto: Reuters
Navadno natrpane plaže brez gostov samevajo. Foto: Reuters

Že prvi dan bo v Atene prispelo 30 letal, v Solun pa le dve. Največ letal bo iz Nemčije, od koder tradicionalno v Grčijo prihaja največ turistov. Regionalna letališča, ki povezujejo grška mesta in nekatere otoke, se bodo po napovedih vlade odprla 1. julija.

"Obnavljamo najpomembnejši proizvodni motor in končujemo tesnobo 700.000 delavcev v turistični dejavnosti," je dejal minister za turizem Harry Theoharis. Grški turistični delavci ocenjujejo, da bodo letos zaslužil le dobro četrtino tistega, kar so si obetali pred pandemijo.

"Razmere so zelo čudne – ljudje se bojijo covida-19, vendar želijo delati, saj skoraj vse zaslužijo julija in avgusta," je povedal zdravstveni reševalec na otoku Tasos Tanasis Manciavelas. Poudaril je še, da je ozračje zelo negotovo, zato se vse dogaja zelo hitro in nihče točno ne ve, kaj naj si misli.

Majorko in druge Balearske otoke poleti najbolj napolnijo prav nemški turisti. Foto: Reuters
Majorko in druge Balearske otoke poleti najbolj napolnijo prav nemški turisti. Foto: Reuters

Nemška Majorka

Za poseben projekt pa so se dogovorili na Majorki, kjer so danes pričakali prvih 180 turistov iz Nemčije. To je posebna ponudba, ki jo lahko izkoristijo le nemški državljani za obisk balearskih otokov Majorke, Ibize, Menorke in Formentere.

Lani je te otoke obiskalo skoraj 4,5 milijona Nemcev, ki so tam glavni turistični gostje. Toplo otočje je posebno priljubljeno med nemškimi upokojenci.