Hotel Cerkno. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Hotel Cerkno. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Da bi preverili številne govorice, ki so se razplamtele zaradi pomanjkanja informacij iz prve roke, so v sredo v Cerknem sklicali sejo razširjene sestave odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Ta je bila sicer zaprta za javnost. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj po njej ni želel dati izjave.

Je pa predstavitev in razpravo komentiral podžupan in sklicatelj seje David Bašelj. "Ko nam je predstavil celotno sliko, je to bistveno drugače slišati iz njegovih ust kot pa poslušati kje v gostilni ali pa v medijskem zapisu. Vesel sem, da se je odzval. Mislim, da smo danes dobili prave informacije," je dejal.

Kakšna je prihodnost Cerkljanskega?

Družba Postojnska jama je celovito obnovo hotela v Cerknem napovedala že pred šestimi leti. Najprej se je zapletalo s selitvijo blagovnice, pa z legalizacijo dela objekta, ki je bil zgrajen na črno. Tudi zdaj postopkom pridobivanja dovoljenj še ni videti konca. "Kot prvo moraš imeti dobre živce, da se vsega tega ne ustrašiš. Kljub vsem praskam, ki jih je doživel, ima še zmeraj vizijo in voljo in predvsem kar zrele načrte za prihodnje Cerkljansko," je povedal.

Ta je namreč v nezavidljivem položaju, saj je poleg hotela zaradi lanskega uničenja zaprta tudi najbolj obiskana kulturna znamenitost Cerkljanskega, Partizanska bolnica Franja. Tudi zato je lokalna skupnost pripravljena kar najbolj tvorno sodelovati s Postojnsko jamo. "Smo si obljubili za prihodnje, da se bomo pogovarjali, dogovarjali, usklajevali. Da bomo imeli stalno komunikacijo, da ne bo konfrontacij v komunikaciji."

Kot je dodal podžupan Bašelj, je velik izziv za Cerkljansko tudi pomanjkanje kadra, ki pesti ne le turizem, ampak celotno gospodarstvo. Vendar z optimizmom zrejo naprej. "Lani smo vse doživeli, od poplav do vetroloma. Vse se je zgrnilo na nas. Počasi, počasi se pobiramo. Če se bo še ta zgodba s hotelom začela razvijati, bo to sporočilo ljudem, da se tudi v Cerknem premika na boljše." Pohvalil je tudi Batagelja, ki naj bi na vsa njihova vprašanja podal izčrpne odgovore.