Ivarčko jezero je znova raj za obiskovalce. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Ivarčko jezero je znova raj za obiskovalce. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V zavetju Uršlje gore se skriva najnižje ležeče alpsko jezero v Sloveniji – Ivarčko jezero. Leži 654 metrov nad morjem in je v teh dneh znova pravi raj za obiskovalce. "Smo prišli pogledat, pa je res. Lepo so uredili, upam, da bo tako ostalo, da ne bo tako, kot je bilo zdaj na koncu," je dejal eden izmed obiskovalcev.

Pretekla leta je bila podoba jezera namreč klavrna. Voda, polna trave in alg, objekti so propadali. Vse, odkar je železarna Ravne pred 30 leti območje prodala zasebnikom, je sijaj jezera počasi tonil.

V srcih domačinov pa so ostajali spomini na črno-bele čase. Množice ljudi so uživale na tako imenovanem koroškem morju, ki so ga v 70. in 80. letih uredili delavci železarne. Malo naravno jezero so v številnih udarniških akcijah spremenili v turistično-rekreacijski center.

Jože Prednik, ki je bil 40 let zaposlen v železarni Ravne, ki je kopal vodovod, se spominja: "Železarniški sindikat je to organiziral, smo se dobili po službi in delali do večera. Rekli smo, da je prostovoljni 'mus', ampak je bilo veliko druženja."

Novi upravljavci vrnili sijaj Ivarčkemu jezeru

Letos je družbo Ivarčko, ki je bila del podjetja SG Automotive v prisilni poravnavi kupil nekdanji finančni minister Uroš Čufer. Območje je dal v upravljanje ekipi, ki je pred leti oživila tudi jezero Jasna v Krajnski Gori. V pičlih nekaj tednih so ob pomoči lokalne skupnosti očistili jezero in ga znova ponudili kopalcem.

"Mi smo bili presenečeni, kako Korošcem to veliko pomeni, kar hodijo do nas, se zahvaljujejo, ker je bilo toliko časa zapuščeno. To nas je izjemno pozitivno presenetilo," pravi predstavnik upravitelja Davorin Mikoš.

Letos so uredili najnujnejše in poskrbeli za hrano in pijačo. Prvi kopalci, sprehajalci, domačini in turisti tako že uživajo. Tudi skupina otrok iz Avstrije je po vzponu na Uršljo goro našla ohladitev v jezeru.

Dostop do jezera ostaja brezplačen, upravitelj pa obljublja poletje, polno dogodkov. "Glede samega programa bo za vse okuse, tudi trije koncerti bodo, za popestritev didžej," pravi Mikoš.

Obnovili bodo minigolf, odbojko na mivki, ponujali supe in vodeno vadbo. Prvi dve leti bodo preizkušali, kaj je všeč obiskovalcem, nato pa obljubljajo dolgoročno celostno strategijo razvoja tega dela Koroške, ki v neposredni bližini ponuja tudi izvir z železom bogate kotuljske vode in rojstno hišo pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.