Ti na spodnjem posnetku so iz veržejskega gozda ob Muri, kjer jih bo, če bo le vreme pravo, čez kaka dva tedna na tisoče.

Zvončki na plano pokukali že januarja

Pobrskali smo tudi po spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso). Med prve znanilce pomladi, ki se običajno že sredi zime odzovejo na vremensko dogajanje, se uvrščata tudi leska in trobentica. S spremljanjem razvojnih faz se ukvarja fenologija, ki proučuje zakonitosti periodičnih pojavov v razvojnem ciklu rastlin, spremembe v fenološkem razvoju pa so tudi med najbolj očitnimi kazalci okolja na podnebne spremembe, pojasnjujejo.

FENOLOŠKA RISANKA

Tukaj si lahko ogledate tempo cvetenja malega zvončka in leske po Sloveniji skozi čas

Na plan ga spravijo že nekoliko višje temperature
Mali zvonček (Galanthus nivalis) je osnovni fenološki objekt fenološkega monitoringa v Sloveniji. Pojav prvih cvetov v Sloveniji opazujejo že 70 let.

Najdemo ga skoraj po vsej Sloveniji. Prve cvetove spravijo na plan že nekoliko višje temperature zraka sredi zime. Prezgodnji cvetovi napovedujejo nevarnost za ozimna žita, saj so znak, da so previsoke temperature ob zimskih otoplitvah lahko načele odpornost žit na nizke temperature.

Letošnji prvi zvončki v Prekmurju. Foto: Televizija Slovenija
Letošnji prvi zvončki v Prekmurju. Foto: Televizija Slovenija

Najprej zacveti v Goriških Brdih
Dolgoletni podatki za Ljubljano povedo, da cvetenje v povprečju nastopi v začetku druge dekade februarja. Že v preteklosti pa so bila tudi leta, ko je zvonček zacvetel že konec januarja ali v prvih dneh februarja. V prvem desetletju novega tisočletja se med najbolj zgodnja uvrščajo leta 2001 in 2007, zgodaj je zacvetel tudi leta 2009.

V slovenskem geografskem prostoru mali zvonček najprej, v prvi polovici januarja, zacveti v Goriških Brdih. Na Obali in v Slovenski Istri prve cvetove opazijo le nekaj dni kasneje. Podobno je tudi na Goriškem in nato po vsej Vipavski dolini. Zgodaj zacveti tudi v toplem zavetrju Bele krajine in ter na obrobju Haloz in v Obsotelju.

Na robu Kozjanskega parka zacveti konec druge dekade februarja, drugje po Sloveniji so cvetovi nekoliko kasnejši, konec februarja in v začetku marca, ob ravno pravem času za šopke materam za praznik. V hribovitih predelih, kjer sneg dolgo obleži pa je cvetenje precej kasnejše. V Zgornjesavski dolini tako zvonček zacveti šele konec marca, ko sonce stopi še zadnje zaplate snega, pa sredi aprila pribode iz izsušene podrasti tudi višje v hribih, naštevajo na Arsu.