Za odpiranje oz. zapiranje vrat bo dovolj le pritisk oz. poteg. Foto: ANA
Za odpiranje oz. zapiranje vrat bo dovolj le pritisk oz. poteg. Foto: ANA

Prvi prototipi kljuk, ki se jih da odpreti s komolcem, so na Japonskem nastali lani jeseni kot ena izmed rešitev za zmanjšanje širjenja novega koronavirusa. Prijemanje kljuk je namreč eden največjih virov okužb, zato je japonska letalska družba All Nippon Airways (ANA) z odprtimi rokami pograbila zamisel družbe JAMCO, ki izdeluje različne izdelke za uporabo v letalski industriji, da bi tudi za letala izdelali kljuko, ki je ni treba prijeti.

Prve tovrstne kljuke so nato namestili na letališču Tokio-Haneda, v loži letalske družbe ANA, in izkazalo se je, da so z njo zadovoljni tako uporabniki kot pristojni. Za uporabo na letalih so jih še malo priredili, tako da se ob pritisku na vzvod obenem zaklenejo vrata in prižge opozorilo, da je toaleta v uporabi. Poleg tega imajo kljuke nameščeno vzmet, ki nato uporabniku omogoči, da že s pritiskom vrata odklene.

Za začetek bodo tovrstne kljuke na voljo na 21 letalih, ki jih ANA uporablja za notranje polete – zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega kronavirusa so mednarodni poleti močno okrnjeni –, pozneje pa jih bodo namestili na vsa svoja letala, napovedujejo v družbi. "Še naprej bomo vlagali v razvoj in udejanjanje inovativnih tehnologij, saj sta za nas varnost in zdravje potnikov ter zaposlenih največji prioriteti," je ob predstavitvi brezročne kljuke v izjavi za javnost zapisal predstavnik družbe Šiniči Inoue in dodal: "Stranišče, ki ga je mogoče uporabljati brez uporabe dlani, je zgolj najnovejši primer te prakse."

Čeprav je možnost, da se z novim koronavirusom okužite ravno na letalu, razmeroma majhna (kar je tudi posledica dejstva, da prav veliko možnosti za letenje v tem času ni), pa toalete pričakovano ostajajo tisti prostori, kjer je koncentracija virusa na površinah med višjimi.

Letalske družbe se s problematiko spoprijemajo na različne načine – kot navaja CNN, pri tem precej izstopa Kitajska, kjer je nacionalna agencija za letalski promet med navodili letalskemu osebju med drugim zapisala, naj "razmislijo o uporabi plenic", da bi s tem zmanjšali pogostost uporabe stranišč na letalih.