Črni medved v narodnem parku Jasper. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Črni medved v narodnem parku Jasper. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Serge Painchaud je bil kaznovan, ker je kršil zakonodajo narodnih parkov Kanade, ki prepoveduje lov znotraj parkov, poroča Guardian.

Painchaud se je na 15 kilometrov dolgo idilično pešpot Overlander v narodnem parku Jasper sredi Skalnega gorovja odpravil avgusta lani z dvema prijateljema – ter puško in strelivom.

Sorodna novica Foto: Po najlepši cesti na svetu, 1. del

Painchaud se je kmalu utrudil in se obrnil nazaj, prijatelja pa sta pohod nadaljevala. Kmalu po poldnevu je Painchaud naletel na medveda in “se prestrašil". Žival naj bi bila od pohodnika oddaljena približno 30 metrov.

Narodni park Jasper je priljubljen med pohodniki.  Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narodni park Jasper je priljubljen med pohodniki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Painchaud je izstrelil opozorilni strel, ko pa se mu je medved začel približevati, je izstrelil drugega v žival in jo zadel.

Ranjeni medved se je zakotalil po nabrežju in pobegnil v gozd. Painchaudova prijatelja sta slišala strele in poklicala gozdne čuvaje.

“Iskanje medveda je bilo zaradi gostega gozda in topografije zelo zahtevno,” so takrat sporočili iz Parks Canade. “Ranjeni medvedi so lahko zelo agresivni, zato je treba k iskanju pristopiti izjemno previdno."

Sorodna novica Foto: Najlepša cesta na svetu, 2. del

Gozdni čuvaji so našli dva tulca, kjer je Painchaud streljal, kot tudi sledi krvi.

Redki napadi medvedov na ljudi

Napadi medvedov v kanadski divjini niso pogosti – kljub znatnemu številu srečanj medvedov z ljudmi.

Tožilec Adam Karbani je za Painchauda zahteval globo 10.000 dolarjev, enoletno pogojno kazen in dveletno prepoved posedovanja strelnega orožja.

Odvetnik Edmond O’Neill je svojo stranko branil, češ da nima kazenske kartoteke in nobenih prestopkov v povezavi z živalmi v divjini, poleg tega pa ni vedel, da je strelno orožje v narodnih parkih prepovedano.

Sodnica Rosanna Saccomani je zavrnila argument, da Painchaudov strah pred medvedi nosi kakršno koli težo. “To bi se nanašalo na bolj ali manj vsako osebo v vaši situaciji. Vsi se bojimo medvedov," je zatrdila.