Foto: EPA
Foto: EPA

Nagrade ASQ, ki jih podeljuje organizacija letaliških organov Airports Council international, zajemajo vse od odnosa osebja, do čistoče na letališčih in splošnega zadovoljstva potnikov. Na seznam se uvrstijo zgolj tista, ki se uvrstijo med najboljših 20 odstotkov po zadovoljstvu potnikov.

Sorodna novica Ljubljansko letališče z najmanj prometa od vseh evropskih prestolnic. Prehitela ga je celo Tuzla.

Med najmanjšimi letališči, ki letno sprejmejo manj kot 2 milijona potnikov, prevladujejo španska letališča El Hierro in Valverde, Pamplona, Reus, Murcia in Asturias, med njimi pa se je znašlo še škotsko letališče Inverness. Vzhodnoevropska letališča so prevladovala v kategoriji majhnih letališč, ki sprejmejo med dva in pet milijonov potnikov letno. Talin in Zagreb sta delila prvo mesto, na seznamu pa se jima je pridružilo še letališče v Skopju.

Veliko bolj razmetana so najboljša letališča v kategoriji srednjih letališč, ki letno pozdravijo med pet in 15 milijonov potnikov. Med najbolj potnikom prijaznim so letališče Eseboga v Ankari, letališča v Beogradu, Portu, Solunu, Milanu (Bergamo), malteško mednarodno letališče in letališče Keflavik na Islandiji. Potniki na večjih letališčih, ki gostijo med 15 in 25 milijonov potnikov, so se najbolje počutili v Budimpešti in Helsinkih, na seznam pa se je uvrstilo še letališče v španskem Alicantu. Med največjimi letališči, kjer se letno gnete več kot 40 milijonov turistov, pa sta se z odliko odrezala rimsko in carigrajsko.

Ljubljansko letališče z najmanj potniki v Evropi

Kot navaja Airports Council International Europe, je bilo ljubljansko letališče z 970.152 potniki lani najmanj prometno od vseh evropskih prestolnic in pristalo na 159. mestu evropskih letališč. Pred Brnikom so se med drugim uvrstila letališča v Bremnu (Nemčija), Bastii (Korzika), Varni (Bolgarija), Bratislavi (Slovaška) in Temišvar (Romunija).