Dosedanji kralj Piela John Murphy se je letos odločil, da je po 40 letih napočil čas za pokoj. "Ko ste na otoku Piel, ne morete skočiti v Tesco po štruco kruha. Biti morate predani in naklonjeni izolaciji, miru in tišini. Otok zahteva posebno osebnost," svojega naslednika svari 73-letnik.

John Murphy kot največjo prednost otoka poudarja izjemne razglede in uživanje v miru ter dodaja, da je "opit ali trezen" v dolgih desetletjih spal že na vsaki zaplati trave na otoku, poroča Guardian.

Otoček Piel, del polotoka Furness, se razprostira zgolj na 20 hektarjih. Med aprilom in septembrom ga je mogoče doseči s trajektom, s sosednjega otoka Walney pa ga je ob oseki mogoče doseči tudi peš.

Na otoku stalno biva samo upravljavec puba s svojo družino, ki jim družbo občasno delajo še ribiči v osmih ribiških kočah. Infrastrukturo otoka dopolnjuje mogočni grad Piel, ki so ga angleški menihi za obrambo pred divjimi Škoti zgradili že v 14. stoletju.

Novi kralj nastopi funkcijo za najmanj deset let

Kralj Piela mora poleg vodenja puba bolj ali manj v celoti skrbeti za otok in njegove obiskovalce. V skladu z okoljskimi smernicami mora bedeti tudi nad neokrnjeno naravo. Med drugim mora vzdrževati tudi dobre odnose z voznikom trajekta, piše v razpisu. Preživeti mora tudi obred inavguracije, ki vključuje zalivanje z vedri piva.

Lokalne oblasti s sedežem v mestu Barrow, znanem predvsem po izdelovanju jedrskih podmornic, verjamejo, da ima otok Piel veliko turističnega potenciala. Novega kralja, ki bo vodil otok za najmanj deset let, želijo najti do začetka turistične sezone aprila prihodnje leto.