Turisti so ustvarili okoli 28 milijonov prenočitev. Foto: EPA
Turisti so ustvarili okoli 28 milijonov prenočitev. Foto: EPA

Statistični urad je ugotovil, da se je vsaj enega zasebnega potovanja leta 2023 udeležilo okoli 1,1 milijona ali 63 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Med tistimi, ki niso odšli na potovanje, jih je 40 odstotkov kot najpomembnejši razlog navedlo finančne omejitve. To je bilo za devet odstotkov več kot predlani.

Slaba polovica ali 46 odstotkov zasebnih potovanj je bilo opravljenih v Sloveniji, 54 odstotkov pa v tujini. Pri tretjini teh potovanj so turisti prenočili pri sorodnikih in prijateljih. Sledili so hoteli in podobni obrati, lastna počitniška prebivališča oz. vikendi ter zasebne sobe in apartmaji.

Turisti so ustvarili okoli 28 milijonov prenočitev ali za petino več in v povprečju prenočili štirikrat. V Sloveniji so imeli v povprečju 2,5 prenočitve, v tujini 5,3 prenočitve.

Povprečni dnevni izdatek je znašal okoli 84 evrov na turista ali 18 odstotkov več kot predlani. V Sloveniji je dosegel 67 evrov, v tujini 91 evrov.

Prebivalci Slovenije so se lani odpravili tudi na okoli 770.000 poslovnih ali študijskih potovanj

Največkrat so obiskali Hrvaško, sledile so Bosna in Hercegovina, Italija in Avstrija. Pri četrtini zasebnih potovanj so namestitev rezervirali prek spletne strani ali mobilne aplikacije, 19 odstotkov prek spletnih rezervacijskih platform, pet odstotkov prek ponudnikov nastanitev in okoli dva odstotka prek spletnih strani turističnih agencij.

Prevoz so prek spletne strani ali mobilne aplikacije rezervirali pri sedmih odstotkih zasebnih potovanj v tujino, pet odstotkov pa na spletni strani ponudnika prevozov. Le okoli odstotek prevoznih storitev so rezervirali na spletni rezervacijski platformi.

Prebivalci Slovenije so se lani odpravili tudi na okoli 770.000 poslovnih ali študijskih potovanj. To je bilo za skoraj polovico več kot leto prej. Poslovno potovanje je v povprečju trajalo 3,3 prenočitve, povprečni dnevni izdatki na turista pa so na takih potovanjih znašali okoli 150 evrov.