Foto: EPA
Foto: EPA

Z neposrednimi leti do kar 309 ciljev je glavno letališče v Carigradu, glede na najnovejšo lestvico podjetja Cirium, najbolje povezano na svetu. Sicer je glavno letališče največjega turškega mesta staro zgolj šest let, zaradi izjemne lokacije pa letališče, kjer največ poletov izvede družba Turkish Airlines, povezuje vzhod z zahodom. Letno turško letalsko vozlišče sprejme kar 90 milijonov potnikov, a je le deveto najbolj obremenjeno letališče na svetu.

Med najbolje povezanimi letališči na svetu sta še mednarodno letališče v Frankfurtu z 295 stalnimi neposrednimi cilji in pariški Charles de Gaulle z 282 destinacijami. Sledita amsterdamski Schiphol, čikaško letališče O'Hare pa je najvišje uvrščeno neevropsko letališče na seznamu, ki ga je sestavilo podjetje za letalsko analitiko Cirium. "Od letošnjih 20 najboljših je bilo polovica evropskih letališč, štiri so na Kitajskem in v ZDA ter dve na Bližnjem vzhodu," so povedali.

S potniki najbolj obremenjeno letališče v Atlanti je po številu destinacij na repu deseterice v prvi polovici leta 2024. Običajno najbolj prometno letališče v Evropi, London Heathrow, letos ni med desetimi najbolje povezanimi letališči na svetu. Z neposrednimi poleti na 221 destinacij ga Cirium uvršča na 12. mesto. Potniki iz britanske prestolnice imajo kljub temu veliko možnosti, vključno z londonskim Gatwickom, ki je praktično tako dobro povezan kot Heathrow z direktnimi poleti na 218 destinacij.