Podjetje je pandemijo že
Podjetje je pandemijo že "pustilo za seboj". Foto: BoBo

Lufthansa je letos že privolila v zvišanje plač pilotom in letališkemu osebju, zdaj pa se je letalska družba odločila, da bo zvišala plače tudi 19.000 članom kabinskega osebja v Nemčiji. "S tem uresničujemo našo odgovornost do zaposlenih in krepimo naš položaj dobrega zaposlovalca," je povedal vodja Lufthansinega osebja Michael Niggemann.

Skladno z enoletnim dogovorom, ki ga je podjetje sklenilo s sindikatom, se bodo januarja 2023 plače kabinskega osebja zvišale za 250 evrov, julija pa bo sledilo še 2,5-odstotno zvišanje. Za kabinsko osebje z najnižjimi plačami naj bi se tako plače po navedbah nemškega letalskega prevoznika zvišale za 17 odstotkov, tistim, ki sodijo v najvišji plačni razred, pa za devet.

Lufthansa je sicer prejšnji teden poročala o dobrem poslovanju v tretjem četrtletju, ko je ustvarila 809 milijonov evrov čistega dobička. Kot je povedal izvršni direktor skupine Carsten Spohr, je podjetje pandemijo "pustilo za seboj" in v prihodnjih mesecih pričakuje okrepljeno povpraševanje po letalskih storitvah.

Visoka inflacija, ki se je oktobra v Nemčiji povzpela na rekordnih 10,4 odstotka, je sicer sprožila plaz zahtev za višje plače v številnih sektorjih v največjem evropskem gospodarstvu. Letalska industrija se ob tem še vedno spoprijema s pomanjkanjem delavcev, ki so brez dela ostali med pandemijo covida-19, nato pa so panogo zapustili.