Splitska riva. Foto: Pixabay
Splitska riva. Foto: Pixabay

Direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) Kristjan Staničić je rezultate glede na okoliščine ocenil kot izjemno dobre.

Sredi avgusta sta se Avstrija in Italija odločili, da morajo dopustniki iz Hrvaške predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, Slovenija je na rdeči seznam držav uvrstila celotno Hrvaško, Nemčija pa Splitsko-dalmatinsko in Šibeniško-kninsko županijo.

Vseeno so na Hrvaškem do 30. avgusta skupno našteli 2,6 milijona prihodov turistov, ki so ustvarili 20,7 milijona prenočitev. To je po Staničićevih besedah 64 odstotkov prenočitev iz lanskega avgusta. "Naša nadaljnja strategija in trženjske dejavnosti bodo najbolj odvisne od epidemiološke slike pri nas in državah okoli nas," je dodal in poudaril, da negotovost v teh časih terja prilagodljivost in pripravljenost na hitre spremembe.

Nemci, domačini, Slovenci

Po podatkih prvega moža HTZ-ja so turisti prejšnji konec tedna ustvarili nekaj več kot milijon prenočitev, pri čemer so za 319.000 poskrbeli gostje iz Nemčije, sledili so Poljaki s 109.000 prenočitvami in Slovenci s 83.000. Največ prenočitev je bilo tudi tokrat na Viru, in sicer 52.000, sledila sta Rovinj in Crikvenica.

Vir in Rovinj vodita tudi v statistiki celotnega meseca, saj so turisti na Viru od 1. do 30. avgusta ustvarili 756.000 prenočitev, v Rovinju pa 651.000. Med petimi top destinacijami, ki so jih na Hrvaškem avgusta obiskali turisti, so še Medulin, Poreč in Crikvenica.

Avgusta so največ prenočitev ustvarili Nemci, in sicer 5,2 milijona, štiri milijone prenočitev so ustvarili domači gosti, gostje iz Slovenije pa so z 2,7 milijona prenočitev na tretjem mestu. Z 2,2 oz. 1,3 milijona prenočitvami sledijo Poljaki in Čehi.

Podrobnejšo statistiko za avgust in prvih osem mesecev leta bo HTZ objavil v prvi polovici septembra.