Čudovita plaža Reynisfjara. Foto: MMC RTV SLO
Čudovita plaža Reynisfjara. Foto: MMC RTV SLO

Črna plaža Reynisfjara na južni strani Islandije velja za obvezen turistični postanek med tujimi obiskovalci, nedavno je bila izbrana tudi za drugo najlepšo plažo v Evropi.

Zaradi črnega peska, bazaltnih stolpov in njork, ki preletavajo obalo, je izredno slikovita – a obenem tudi nevarna. Razlog za to so visoki valovi, ki se pojavljajo "od nikoder" – mirno morje nenadoma preplavijo zelo visoki in močni valovi, ki v najboljšem primeru zmočijo le čevlje in obleke obiskovalcev, v najslabšem pa so zanje lahko usodni.

Ti valovi nastajajo zaradi geološke zgradbe obale in moči oceana, piše Euronews. Majhni valovi namreč združijo energijo, da nastane en velik, močan val. Podvodne skale njihovo silovitost še povečajo. Ko se pojavi tak val, z lahkoto v morje potisne odraslega človeka, ki se težko reši iz objema vode. Poleg tega ima voda temperaturo le nekaj stopinj nad ničlo, kar lahko hitro pripelje do podhladitve.

Opozorilne table na plaži niso bile dovolj. Foto: MMC RTV SLO
Opozorilne table na plaži niso bile dovolj. Foto: MMC RTV SLO

Zelena, rumena, rdeča barva

Junija je v Reynisfjari med ogledovanjem plaže umrl neki turist, kar je bila peta smrtna žrtev na tem območju v zadnjih sedmih letih. Zaradi nove tragedije se je med pristojnimi vnela razprava o tem, ali naj plažo kar v celoti zaprejo ali le uvedejo nove varnostne ukrepe.

Do zdaj je bilo na plaži nameščenih le nekaj opozorilnih tabel pred smrtonosnimi valovi, zdaj pa so se odločili, da bodo namestili dodatni alarmni sistem, ki bodo z barvami ponazarjali različno stopnjo nevarnosti. Glede na višino valov bodo table obarvane v zeleno, rumeno in rdečo. Poleg tega bodo kamere ves čas nadzorovale dogajanje na morju. Upajo, da bo območje s tem postalo varnejše.

"Zahrbtni" valovi na Reynisfjari. Foto: MMC RTV SLO

Vedno nekaj metrov stran od morja

Domači vodiči, kot je Perla Magnusdottir, so na tej plaži videli že veliko neljubih dogodkov. "Priča sem bila že veliko premraženim stopalom, pogosto veter v morje odnese tudi pokrivala, fotoaparate in nahrbtnike. Mnogo obiskovalcev je popolnoma presenečenih, saj se visoki valovi resnično nenadoma pojavijo na obali. Pred nekaj tedni sem reševala žensko, ki jo je odnesel val. Sploh se ni zavedala resnosti razmer, kar smejala se je," je dodala.

Dejala je še, da vse tuje turiste pred prihodom na Reynisfjaro najstrožje pogleda in pove z najresnejšim glasom: "Pozabite vse o tem, kako se obnaša na plaži - ker to ni običajna plaža. Vedno hodite nekaj metrov stran od morja in nikoli ne obračajte hrbta vodi," jim svetuje.

Le zamahnila je z roko ob besedah nekaterih kritikov, da bo zaradi novega varnostnega sistema plaža izgubila nekaj svoje privlačnosti. "Vsa Islandija je lahko nevarna, saj je narava tukaj tako neokrnjena, tako pristna. Seveda lahko v njej uživate, a ob tem nujno spoštujte njeno moč."