Sardinija slovi po svojih peščenih plažah. Foto: Shutterstock
Sardinija slovi po svojih peščenih plažah. Foto: Shutterstock

1. septembra so ob odhodu s Sardinije na letališču v Cagliariju pridržali neimenovanega francoskega državljana, ki je v svoji prtljagi v plastenki tovoril kar dva kilograma snežno belega peska. Ker je odnašanje peska s tamkajšnjih plaž strogo prepovedano, je namesto s spominkom s plaže Francoz domov prišel s položnico za 1000 evrov.

"Plastenko smo zasegli in je zdaj v našem skladišču zaseženih predmetov. Na koncu leta se v tem skladišču nabere kar nekaj peska," je za CNN pojasnil predstavnik tamkajšnje enote za varovanje naravne dediščine.

Odnašanje peska s plaž je na Sardiniji od leta 2017 kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena denarna kazen (od 500 do 3000 evrov, odvisno od količine peska), lahko pa tudi zaporna kazen. Zakonodajo so takrat spremenili predvsem zaradi porasta tovrstnih primerov.

Turisti (in zaslužkarji) se sicer po izkušnjah tamkajšnjih mož postave najraje osredotočajo na posebne vrste peska, na primer na snežno belega ali rožnatega. Nekateri res želijo zgolj domov odnesti spominek, a mnogo več je tistih, ki nato pesek preprodajajo naprej: "Lani smo naleteli na spletno stran, na kateri so množično prodajali naš pesek."

Tudi zato so poostrili nadzor na mejah, letališču in pristaniščih ter uvedli ostrejše sankcije, še pojasnjuje in dodaja, da jih o "nabiralcih" dostikrat obvestijo tudi domačini. Največji zaseg peska se je sicer zgodil lani, ko so pri nekem francoskem paru odkrili 40 kilogramov peska.