Oblasti bodo plačale novim prebivalcem slikovite pokrajine. Foto: Pixabay
Oblasti bodo plačale novim prebivalcem slikovite pokrajine. Foto: Pixabay

Številni sanjarijo, da se bodo nekoč v življenju preselili v katero izmed slikovitih evropskih pokrajin, a zaradi vedno bolj dragih nepremičnin, po navadi ostane le pri skritih in neizpolnjenih željah. To želijo spremeniti na toskanskem podeželju, saj so regionalne oblasti v Toskani napovedale, da bodo ljudem plačale do 30.000 evrov, če se bodo preselili v kakšno izmed gorskih mestec z vse manj prebivalstva, poroča Euronews.

Po vsej Italiji se podeželska mesta in vasi spopadajo s populacijsko krizo. Ko se prebivalci selijo v mesta zaradi boljših zaposlitvenih možnosti, majhnim skupnostim ostanejo zapuščene hiše in stagnirajoča gospodarstva. Pred kratkim so lokalni sveti pripravili različne domiselne rešitve za povečanje števila svojih prebivalcev, vključno s prodajo nepremičnin za samo en evro.

Priložnost za nove življenjske izzive

V Toskani pa so se oblasti odločile plačati ljudem, da se nastanijo v skupnostih, ki imajo težave z vse manjšim številom prebivalstva. Tako bodo prosilci za nakup hiše prejeli med 10.000 in 30.000 evrov. Da pa novopečeni prebivalci Toskane dobijo denar, se morajo nastaniti v gorskem mestu z manj kot 5000 prebivalci, takšnih je v Toskani 119, poroča Euronews. Finančni prispevek toskanskih oblasti poleg tega ne sme presegati 50 odstotkov stroškov nakupa ali obnove nepremičnine.

Toskanski hribi so "pokrajine edinstvene lepote z vasmi, ki jih je treba ponovno odkriti, vendar trpijo zaradi depopulacije," je dejala Stefania Saccardi, regionalna podpredsednica Toskane.
"Odločitev za življenje v eni od teh občin je torej predvsem za mlade izziv in priložnost za novo življenjsko izbiro," dodaja

Pogoji glede izplačil nepovratnih sredstev so strogi. Prosilci morajo biti italijanski državljani ali državljani druge države Evropske unije ali državljani tretjih držav z dovoljenjem za prebivanje, ki traja najmanj 10 let. Prav tako morajo biti registrirani kot prebivalci v italijanskem kraju ali mestu, vendar ne smejo že živeti v eni izmed gorskih skupnosti.